Israëlische huizenmarkt in de lift ondanks oorlog
Oorlog en vastgoed zijn geen geweldige combinatie. In tijden van conflict leiden risico's en onzekerheid meestal tot een scherpe afname van de vraag naar vastgoed en daarmee tot steeds lagere woningprijzen. Dit geldt met name voor direct getroffen regio's, waar beschadigingen aan onroerend goed en persoonlijke veiligheidsrisico’s een reëel gevaar zijn.
Oekraïne is een recent voorbeeld. Volgens het Oekraïense nieuwsmedium RBC zijn de huizenprijzen in Charkiv met 40 tot 60 procent gedaald ten opzichte van het vooroorlogse prijsniveau. Ook in hoofdstad Kyiv daalden de prijzen significant, aldus makelaar Nataliia Sokolova op het nieuwsmedium Rubryka. Hoewel de huizenmarkt in Oekraïne zachtjes aan begint te trekken, is het nog lang niet op het vooroorlogse niveau.
„Voor veel Joden biedt alleen Israël een echt thuis”
In Israël is iets interessants gaande. Hoewel in de zwaarst getroffen regio’s in de grensstrook met Gaza en Libanon de vastgoedmarkt vrijwel tot stilstand is gekomen, zien we in de rest van het land een tegenovergestelde beweging. Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek werden in januari 18 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar – en 22 procent meer dan in de drie maanden voorafgaand aan de oorlog. Hoe komt dat?
De trage realisatie van nieuwbouwprojecten, onder andere door bureaucratische rompslomp afgezet tegenover de forse natuurlijke bevolkingsgroei hebben ervoor gezorgd dat er al jaren een steeds hogere vraag tegenover een afnemend aanbod staat. Nu door de oorlog de instroom van Palestijnse bouwvakkers uit de Westbank is gestopt, wordt Israël geconfronteerd met nog meer stroperigheid in de bouwsector. En omdat de vraag naar woningen vooralsnog niet af lijkt te nemen, is er ook in de oorlogscontext nog altijd een tekort van 200.000 woningen in het land.
Sinds het begin van de oorlog is er een stijging van 400 procent gemeten in de aankoop van woningen van mensen die woonachtig zijn buiten Israël. Sommige aankopen zijn bedoeld als investering, anderen houden verband met de stijgende immigratie naar Israël, gestimuleerd door het steeds vijandigere klimaat voor Joden buiten Israël. Toch een frappant gegeven dat de woorden en handelingen van mensen die Israëls legitimiteit publiekelijk in twijfel trekken, Joodse immigratie naar Israël stimuleren en bevestigen dat het bestaan van de staat Israël essentieel is.
Gezien de geschetste cijfers en ontwikkelingen, durf ik te stellen dat Israël weer eens een uitzondering op de regel vormt. Ondanks de oorlog zit de huizenmarkt in de lift en dat lijkt niet snel te veranderen. Een huis bouwen is een ding. Maar voor veel Joden biedt alleen Israël een echt thuis.
Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 69.