Christelijke partijen willen flexibel rouwverlof voor ouders
Ouders krijgen, als het aan de christelijke partijen in de Tweede Kamer ligt, recht op vijf dagen betaald rouwverlof als hun partner of een minderjarig kind overlijdt. SGP, CDA en ChristenUnie hebben hun initiatiefwet daarover vrijdag voor advies naar de Raad van State gestuurd. Het recht op verlof gaat niet gelden voor mensen die geen minderjarige kinderen hebben.
Het rouwverlof moet een aanvulling bieden op het al bestaande kort verzuimverlof dat mensen kunnen krijgen tussen het overlijden van hun geliefde en de uitvaart. De partijen stellen voor dat het nieuwe rouwverlof flexibel opneembaar wordt tot een jaar na overlijden. Net als bij het geboorteverlof moet de werkgever het loon volledig doorbetalen.
De initiatiefnemers willen met dit wetsvoorstel de positie verbeteren van werknemers die een naaste verliezen. Maar zij denken dat hun plan ook voor de werkgever uiteindelijk beter uitpakt. Mensen kunnen sneller weer aan het werk en het hoge verzuim onder mensen die dit overkomt, neemt af, is hun voorspelling.
„Rouw is in ons verlofstelsel een ondergeschoven kindje”, zegt SGP-fractieleider Chris Stoffer. „Terwijl vroeg of laat iedereen ermee geconfronteerd wordt. Een wettelijke basis voor rouwverlof biedt ruimte en lucht aan rouwende ouders, zodat zij de tijd krijgen weer op te krabbelen.”
Wie een partner of kind verliest, heeft al genoeg te verwerken, vindt CDA-Kamerlid Inge van Dijk. „In een fatsoenlijk land geven we elkaar op zo’n moment de ruimte om stil te kunnen staan en bij je naasten te zijn.” Volgens ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder biedt dit voorstel „de samenleving de broodnodige ruimte om waarde te hechten aan wat écht belangrijk is”.
Na advies van de Raad van State buigen de Tweede en Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel. Een vorige poging van de SGP om een wettelijk rouwverlof ingevoerd te krijgen, kon niet op voldoende steun rekenen in het parlement.