Duitsland wil alsnog kwart aandelen TenneT overnemen
Er komt toch een deal tussen TenneT en de Duitsland. Berlijn zou in het najaar alsnog de Duitse activiteiten van de Nederlandse netbeheerder willen overnemen. Dat meldde BNR Nieuwsradio maandag.
Dat is niet alleen goed nieuws voor TenneT, maar ook voor Nederland. Op dit moment beheert de netbeheerder naast het Nederlandse hoogspanningsnet ook een deel van dat van de oosterburen. Het verkoopbedrag wil TenneT gebruiken om noodzakelijke investeringen te doen in het Nederlandse hoogspanningsnet.
Toen Duitsland de onderhandelingen in juni liet klappen, betekende dat een flinke streep door de rekening voor de Nederlandse netbeheerder. Met de verkoop zou een bedrag van tussen de 20 en 25 miljard euro gemoeid zijn. Volgens persbureau Bloomberg zou het om een prijskaartje gaan van 22 miljard euro. Hoe dan ook, Berlijn liet weten een dergelijk bedrag niet op te kunnen hoesten vanwege een begrotingstekort van 60 miljard euro.
Daarmee leek een overname vooralsnog van de baan te zijn. Het Duitse parlementslid Otto Fricke, tevens woordvoerder begrotingszaken, zei echter tegen BNR dat er snel weer beweging in de zaak komt. Dit najaar zou Berlijn alsnog van plan zijn om de Duitse activiteiten van TenneT te kopen. Die zouden vervolgens, zo was het oorspronkelijke plan, moeten worden overgenomen door drie andere netbeheerders in Duitsland.
Basisinvloed
Dit betekent niet dat TenneT plots weer zicht krijgt op een verkoopprijs van een slordige 22 miljard euro. De Duitsers zouden, zo meldde Fricke, slechts 25 procent van de aandelen van TenneT willen overnemen. Dat percentage zou volgens hem voldoende zijn om „een basisinvloed” uit te kunnen oefenen. Daarbij betekent een bedrag van 4 à 5 miljard euro een aanzienlijk minder grote aanslag op de rammelende Duitse begroting dan het eerdere onderhandelingsbedrag.
De afgeketste deal was ook een tegenvaller voor de Nederlandse schatkist. Het kabinet verstrekte begin dit jaar een lening van 25 miljard euro aan TenneT, waarmee het bedrijf in 2024 en 2025 voorlopig vooruit kan. Daarvan zou Den Haag dit jaar 1,6 miljard euro terugkrijgen, waarmee al gerekend is in de begroting.
Dat was slecht nieuws voor het kersverse kabinet-Schoof, want hierdoor heeft de nieuwe regering meteen te maken met tegenvallende inkomsten. Als het inderdaad tot een deal gaat komen, hoe uitgekleed ook, kan het kabinet dit jaar wellicht toch een deel van het aanvankelijk verwachte bedrag terugzien.
Doorhangen
Ondertussen denkt TenneT na hoe, los van de Duitse miljarden, de capaciteit van het hoogspanningsnet kan worden vergroot. De netbeheerder liet vorige week weten dat het door middel van wind en koelte tot 30 procent meer stroom wil transporteren via de hoogspanningslijnen.
Door het transporteren van elektriciteit worden de geleiders in de hoogspanningslijnen warm. Vanwege de verwarming zakken de geleiders, doorhangen genoemd, wat de maximale transportcapaciteit van een hoogspanningsverbinding beperkt.
Maar het weer kan een gunstig effect hebben op de koeling van de geleiders, volgens TenneT. „Bij lage temperaturen, maar vooral door wind, wordt de lijn meer gekoeld, waardoor er minder doorhang plaatsvindt”, zegt een woordvoerder. „In die gevallen kan er dus op een veilige manier meer stroom worden getransporteerd.”
Op basis van informatie over de doorhang en de transportcapaciteit van de hoogspanningslijn, in combinatie met de weerprognoses, wordt bepaald hoeveel extra transport er over de verbinding kan plaatsvinden. Dat wordt nu tot 56 uur vooruit gedaan. De speciale techniek wordt dit jaar op grotere schaal toegepast.