EK voetbal
Flatbewoonster Amersfoort: De politie meet met twee maten bij Turkse voetbalfans

Ze kunnen best wat hebben, benadrukken bewoners van een seniorenflat pal tegenover de ”feestrotonde” van Amersfoort. Maar anderhalf uur getoeter, zwaar vuurwerk en een geblokkeerde weg? Die zaken leiden tot irritatie.

Rotonde De Stier in Amersfoort is voor Turkse voetbalsupporters uit de Keistad middelpunt van de vreugde na een gewonnen wedstrijd. beeld RD
Rotonde De Stier in Amersfoort is voor Turkse voetbalsupporters uit de Keistad middelpunt van de vreugde na een gewonnen wedstrijd. beeld RD

„Het was hier dinsdag on-voor-stel-baar”, zegt de 84-jarige Gerard van Keken, iedere lettergreep benadrukkend. Zijn appartement ligt op een steenworp afstand van rotonde De Stier in Amersfoort. Het is dé plek waar Turkse Nederlanders naartoe gaan als ze een feestje te vieren hebben, zoals een bruiloft of een verkiezingsoverwinning van president Erdogan. Of, zoals in de achterliggende weken, als het Turkse voetbalelftal een wedstrijd heeft gewonnen.

Even voor elven klonk dinsdag het laatste fluitsignaal in de EK-wedstrijd tussen Turkije en Oostenrijk, die door de Turken werd gewonnen. Zeker 500 supporters spoedden zich daarop naar de Amersfoortse ”feestrotonde” om de overwinning te vieren door luid toeterend rondjes te rijden. Het verkeer was volledig verstopt, zegt omwonende Van Keken, die het gebeuren vanaf zijn balkon bekeek. „Er kon niets meer door.” Een week eerder was het ook al raak, toen Turkije van Tsjechië won. Aanstaande zaterdag staat de wedstrijd tussen Nederland en Turkije op het programma.

„Ik begrijp dat fans schik willen hebben, maar dinsdag liep het een beetje uit de hand” - Gerard van Keken, omwonende van ”feestrotonde” in Amersfoort

Gerard van Keken op zijn balkon, met op de achtergrond de rotonde. beeld RD

Hij is „de laatste die tegen de feestjes bij de rotonde is”, benadrukt Van Keken terwijl hij een bakje koffie inschenkt. „Ik begrijp dat fans schik willen hebben, maar dinsdag liep het een beetje uit de hand.” Het probleem volgens hem? Vooral het zware vuurwerk, dat ook naar de politie werd gegooid en waardoor één agent gewond raakte in zijn gezicht. „Ik denk dan altijd: zou een imam die jongens niet kunnen toespreken en ze vertellen dat dit te ver gaat?”

„Ik heb het gevoel dat de politie met twee maten meet” - Bep Zuijdweg, omwonende van ‘feestrotonde’ in Amersfoort

Deuren dicht

Ook Bep Zuijdweg (73), bewoonster van dezelfde flat, vindt dat de voetbalfans te ver gingen. Ze staat op het punt haar hondje uit te laten. Gezeten op haar rollator: „Dit is geen feestje meer. Een paar rondjes toeteren, daar heb ik geen moeite mee. Maar dat vuurwerk, het harde rijden, mensen die uit het raam hangen, dat is gewoon gevaarlijk.”

Zelf doet Zuijdweg alle ramen en deuren dicht als fans zich op de rotonde verzamelen. Dan is het op zich te doen met de herrie, zegt ze. Toch zit het haar niet  lekker dat supporters zo lang lawaai kunnen maken zonder dat de politie ingrijpt. Woensdagnacht keerde rond 00.30 uur de rust weer. „Ik denk dan: doe eens iets”, roept ze uit, haar handen in de lucht. „Maar agenten staan te kijken en te zwaaien.” De politie heeft dinsdagavond in de omgeving van de rotonde wel 21 boetes uitgeschreven, vooral vanwege verkeersovertredingen, meldt RTV Utrecht.

De politie meet met twee maten, is het gevoel dat Zuijdweg heeft. „Wij mogen toch ook geen vuurwerk afsteken? Als flatbewoners hebben we weleens gefantaseerd over wat er zou gebeuren als wij met pannen en deksels op de rotonde gaan staan en lawaai gaan maken. Ik denk dat we heel snel weggestuurd zouden worden.”

Toen ze hier net woonde, dertien jaar geleden, was de overlast minder, zegt Zuijdweg. „Eerst werd er alleen tijdens bruiloften getoeterd en werden er een paar rondjes gereden. En daarvan voelt iedereen wel aan: een paar rondjes, dat moet kunnen. Allengs is het meer geworden. Zaterdag, na de wedstrijd tussen Nederland en Turkije, zal het ook wel weer losgaan.”

Gerard van Keken vindt het toeteren en het vuurwerk vooral vervelend voor de bewoners van het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis, ook pal op de rotonde. „Daar zitten demente mensen. Die raken compleet van slag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Voetbalrellen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer