Wiersma: Mestplan Adema bevat goede maatregelen
Het pakket van haar voorganger Piet Adema om de mestcrisis te lijf te gaan, bevat „hele goede maatregelen”, vindt de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma. Of daar ingrepen bijkomen of afgaan, wilde de bewindsvrouw echter niet toezeggen.
„Ik doe er vandaag niets bij en ik doe er niets af”, zei Wiersma donderdag in de Kamer. Op de laatste vergaderdag voor het zomerreces debatteerde de Tweede Kamer met de kersverse landbouwminister over de mestproblematiek.
Hoe het pakket maatregelen van de nieuwe minister er precies gaat uitzien, is nog even afwachten. Wiersma zei dat het nieuwe kabinet „accentverschuivingen” zal aanbrengen in de aanpak van de mestmarkt. De minister zei de komende weken met haar ministerie „de diepte” in te gaan en gaf aan dat de definitieve opzet als onderdeel van het regeerprogramma voor Prinsjesdag naar de Kamer komt.
Een van de plannen van Adema was om 30 procent van de fosfaatrechten en dierrechten af te romen bij verkoop van een bedrijf. Daarover zei Wiersma dat ze eerst wil kijken naar de actuele stand van zaken. „Ik wil geen onnodige ingrepen doen.” Het wettelijk verlagen van de plafonds in de Meststoffenwet en het optuigen van een brede uitkoopregeling gaan in elk geval wel door, maakte de minister duidelijk.
Diverse Kamerleden reageerden er kritisch op dat Wiersma het pakket van haar voorganger vooralsnog niet geheel overneemt. „De komende maanden nog eens gaan kijken naar de eerder breed gesteunde set maatregelen en of dat allemaal wel nodig is, kunnen we ons eigenlijk niet veroorloven”, zei D66’er Anne-Marijke Podt. Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zei respect te hebben voor de minister, maar het idee te hebben „dat ze nog wel een beetje in sprookjeswonderland leeft”. Volgens haar is het plan van Adema niet genoeg om te voorkomen dat boeren straks vee moeten inleveren.
Binnen de lijntjes
Wiersma maakte verder duidelijk dat ze binnen de lijntjes van Europese afspraken zal kleuren. Het kabinet onderschrijft vastgestelde wetten en regels, stelde ze. Wel wil het kabinet over tal van onderwerpen op landbouwgebied het gesprek aangaan met de Europese Commissie. Eerder had BBB gepleit voor een gedoogbeleid, waarbij wordt toegelaten dat boeren meer mest uitrijden dan van Brussel mag.
De bewindsvrouw liet zich welwillender uit over een ander voorstel waar BBB in april mee kwam: het opslaan van mest in mestzakken op het land of in opslagtanks. De minister zei bereid te zijn constructief te kijken naar mogelijkheden om mest op te slaan.