EconomieWoningprijzen
Makelaars: Huizenprijs vliegt omhoog

Het aantal woningen dat wordt verkocht, is in de afgelopen drie maanden opnieuw gestegen en bestaande huizen wisselden tegen fors hogere prijzen van eigenaar. Goed voor de makelaars, maar de zorgen over de betaalbaarheid van wonen nemen toe.

Het aantal huizen dat te koop staat stijgt. Ook in Haarlem staan heel wat woningen in de etalage. beeld ANP, Remko de Waal
Het aantal huizen dat te koop staat stijgt. Ook in Haarlem staan heel wat woningen in de etalage. beeld ANP, Remko de Waal

Makelaars die zijn aangesloten bij brancheorganisatie NVM verkochten in het tweede kwartaal van 2024 ruim 35.000 bestaande koophuizen. Dat zijn er drie procent meer dan in dezelfde maanden in 2023 en 18 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

De woningen werden ook duurder. Inmiddels bedraagt de gemiddelde prijs van een bestaand huis 468.000 euro, een opmerkelijke toename van 7,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In de afgelopen 29 jaar kwam slechts eenmaal eerder zo’n grote stijging voor.

Inkomen

De hogere prijzen worden volgens Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van NVM Wonen, veroorzaakt door meerdere factoren. „Natuurlijk speelt de krappe markt een grote rol, maar de stijging van het inkomen van veel mensen is eveneens van invloed. Daardoor groeit het consumentenvertrouwen. De mogelijkheden om geld te lenen zijn momenteel ook goed.”

Voor makelaars is het fijn dat er veel huizen worden verkocht, maar toch is Gerssen niet louter positief. „Doordat de prijzen omhoogvliegen, krijgen starters het moeilijker. We maken ons zorgen over de betaalbaarheid van woningen, voor hen, maar ook voor anderen, zeker op de langere termijn.”

Overbieden

Door de grote vraag naar huizen stijgt ook het overbieden. In het tweede kwartaal van 2024 zijn twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder betrof dit nog 56 procent van de huizen en een jaar eerder 39 procent.

De krapte op de woningmarkt heeft vooral met de gestegen vraag te maken. Het aanbod nam namelijk toe. In het tweede kwartaal werden er 41 procent meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal. Ook het herstel op de nieuwbouwmarkt zette door. In het tweede kwartaal verkochten de bij de NVM aangesloten makelaars ruim 7300 nieuwbouwwoningen, een toename van meer dan 70 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Gerssen duidt dit als positief, maar plaatst wel een kanttekening. „We kunnen er de toenemende vraag onvoldoende mee opvangen. Daarnaast: we hebben natuurlijk meer woningen maar vooral ook de juiste woningen nodig.” Voor met name starters zijn nieuwe huizen vaak onbetaalbaar.

De gemiddelde prijs van deze categorie woningen steeg overigens niet, al blijft die nog wel hoger dan die van bestaande woningen: 475.000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Woningmarkt

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer