De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de bedrijfsadressen openbaar maken van alle 2472 zogeheten PAS-melders die zich hebben aangemeld voor het zogeheten legalisatieprogramma.
De adressen zijn opgevraagd door Mobilisation for the Environment (MOB), de organisatie van milieuactivist Johan Vollenbroek.
De RVO meldt in een brief aan MOB dat ondernemers hun bedrijfsgegevens vertrouwelijk aan de overheid hebben verstrekt. Toch kan de dienst openbaarmaking niet tegenhouden, omdat het informatie betreft „over de mate waarin een bedrijf het milieu belast”.
De brief is gedateerd 28 juni en is vrijdag op de website van het ministerie van Landbouw geplaatst. Namens de minister –toen nog Piet Adema, die inmiddels is opgevolgd door Femke Wiersma– meldt de RVO dat de gegevens „over twee tot drie weken” naar MOB worden gestuurd en dan ook op de website van de overheid komen te staan.
Bezwaar maken
PAS-melders die het met dat laatste niet eens zijn, kunnen daar nog twee weken bezwaar tegen maken en de rechter vragen om een voorlopige voorziening.
MOB vroeg de gegevens begin 2023 op. De RVO heeft daarna in de Staatscourant het voornemen gepubliceerd om de gegevens openbaar te maken. De PAS-melders konden daar een reactie op geven, maar dat heeft volgens de RVO niemand gedaan. De bewuste mededeling in de Staatscourant bevatte overigens het zinnetje: „De kans is klein dat uw zienswijze invloed heeft op het besluit.”
PAS-melders zijn bedrijven, vooral veehouderijen, die door falend overheidsbeleid geen geldige natuurvergunning hebben. Zij zijn formeel in overtreding sinds de Raad van State in 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) buiten werking stelde. De overheid probeert hun alsnog vergunningen te geven, maar daar zit door gebrek aan stikstofruimte nog weinig schot in. Provincies willen de uitkomst van dit legalisatieprogramma afwachten.
MOB accepteert dat niet, en probeert de provincies via de rechter te dwingen om PAS-melders aan te pakken. In februari oordeelde de Raad van State dat de provincies tot medio 2025 „in principe” niet hoeven te handhaven. Ze moeten dan wel duidelijk maken dat ze rekening houden met het belang van de natuur.
Overigens wist MOB al in 2022 gedaan te krijgen dat de overheid de adressen bekend moest maken van alle bedrijven die tot 2019 een PAS-melding hebben gedaan. Deze keer gaat het om de groep die om legalisering heeft gevraagd. Een woordvoerder van de RVO zegt desgevraagd dat het „overgrote deel” door die eerdere publicatie al openbaar is. De nieuwe openbaarmaking betreft een adressenlijst zonder aanvullende informatie over bijvoorbeeld de stal en de emissies.
Boeren- en tuindersorganisatie LTO stelde eerder dat openbaarmaking een enorme impact heeft op de boeren en hun gezinnen. Zij wonen en werken meestal op hetzelfde adres. ****