PolitiekIND
Ministerie start onderzoek naar mogelijke fraude bij asielaanvragen

Het ministerie van Justitie stelt een onafhankelijk onderzoek in naar aanleiding van meldingen van mogelijke asielfraude bij de IND.

Redactie politiek
Het logo van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). beeld ANP, Lex van Lieshout
Het logo van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat blijkt uit antwoorden van oud-staatssecretaris Van der Burg (Asiel) op Kamervragen van de SGP.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de waarnemend secretaris-generaal –de hoogste ambtenaar– van het ministerie naar aanleiding van recente berichtgeving in NRC.

De krant schetste vorige maand hoe klokkenluiders twee verdachte toekenningen van aanvragen voor een verblijfsvergunning aankaartten bij de IND en de Integriteitscommissie van het ministerie. In een zaak was de aanvrager een crimineel met een inreisverbod en tien veroordelingen, bij een andere was duidelijk sprake van een schijnhuwelijk.

De inspanningen leiden tot niets totdat een bijzonder vertrouwenspersoon van het ministerie die belast was met klokkenluiderszaken, kennisnam van beide dossiers en de top van het ministerie adviseerde alsnog stappen te ondernemen. Van der Burg nam dat advies over.

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk laat weten blij te zijn met het toegezegde onderzoek. Hij zegt dat signalen van fraude serieus genomen moeten worden, „omdat fraude het draagvlak voor asiel ondermijnt”.

Uit de berichtgeving in NRC leidt Van Dijk af dat kwaadwillende IND’ers zonder al te veel moeite dossiers naar zich toe kunnen trekken en kunnen afhandelen, ook als die op dat moment bij een collega in behandeling zijn. „Het bevreemdt dat dit zo eenvoudig blijkt. Ik hoop dat het onderzoek ook duidelijk maakt hoe het zit met de checks en balances en of er bij de IND wordt gewerkt op basis van het vierogenprincipe”, aldus Van Dijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer