Kerk & religieTheologie
Theologische Universiteit Utrecht breidt uit met gebouw aan Kromme Nieuwegracht 

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) breidt uit: ze heeft een pand aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht gehuurd.

Redactie kerk
Het nieuwe gebouw van de Theologische Universiteit Utrecht aan de Kromme Nieuwegracht 4 en 6. beeld TUU
Het nieuwe gebouw van de Theologische Universiteit Utrecht aan de Kromme Nieuwegracht 4 en 6. beeld TUU

Daarmee vestigt de voormalige Theologische Universiteit Kampen zich vanaf september volledig in de Domstad, aldus de TUU donderdag.

Het huurgebouw aan de Plompetorengracht is sinds september 2022 in gebruik. Het is de bedoeling dat daar het onderwijs aan studenten blijft plaatsvinden. Aan de Kromme Nieuwegracht 4 en 6 zijn werkplekken voor medewerkers, studieplekken voor studenten, en een leeszaal.

Het pand van de Theologische Universiteit Utrecht aan de Plompetorengracht. beeld Ruben Schipper

Bestuursvoorzitter Pim Boven: „De ligging van de panden ten opzichte van elkaar is gunstig. Met de keuze voor de verschillende gebruiksfuncties van de panden kan eveneens worden bijgedragen aan het vormen van een universiteitsgemeenschap. We merken bij medewerkers, studenten en ook bij onszelf een sterke behoefte aan het versterken van die universiteitsgemeenschap.”

De universiteit is nog bezig met een gebouw om de bibliotheek in onder te brengen, zegt Boven desgevraagd.

Het nieuwe pand staat in het zogenoemde universiteitskwartier in de binnenstad van Utrecht. In de buurt bevinden zich ook de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, haar universiteitsbibliotheek, de Protestantse Theologische Universiteit, de Universiteit voor Humanistiek en de Tilburg School of Catholic Theology.

De eerste eigenaar van het zeventiende-eeuwse gebouw was de jurist Paulus Voetius , zoon van de Utrechtse theoloog Gisbertus Voetius.

De TUU, die onder meer predikanten opleidt voor de Nederlandse Gereformeerde Kerken, sloot het academisch jaar in 2023 voor het laatst in Kampen af. In augustus werden de gebouwen aan de Broederweg in Kampen verkocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer