Mens & samenlevingPodcast Sprekend RD
Zo houd je dat vakantiegevoel langer vast

De zomer betekent voor veel mensen een paar weken vakantie. Tijd van ontspanning, rust, even geen werk. Hoe kun je het bekende ‘vakantiegevoel’ ook nadien nog terugvinden? In deze aflevering van Sprekend RD geeft arbeidspsycholoog en coach Tosca Gort tips. „Ga in de pauze in je eentje wandelen.”

Redactie podcast
Zomervakantie zorgt vaak voor een ontspannen gevoel. beeld RD
Zomervakantie zorgt vaak voor een ontspannen gevoel. beeld RD

Eigenlijk zouden we vakantie helemaal niet nodig moeten hebben, stelt Gort in de podcast. „Als je het niet nodig hebt, heb je als mens de ultieme balans in je thuis- en werksituatie. Vakantie zou de rol moeten hebben van een leuk extraatje in het leven.”

Maar vaak is dat niet zo en snakken werknemers naar die paar weken vrij in de zomer. Gort ziet in haar dagelijks werk dat mensen vakantie erg belangrijk vinden. Ze is daar alert op. „Als mensen vakantie nodig zeggen te hebben om hun werk te kunnen blijven doen, is dat voor mij een rode vlag.” Het zou goed kunnen dat deze mensen dan niet meer op hun plek zitten in hun baan. Vakantie kan een moment zijn om je daarop te bezinnen.

Veel mensen zijn in de vakantie ontspannen, maar zien als een berg op tegen die eerste werkdag. Gort heeft tips voor een zachte landing. „Zorg ervoor dat je je werk goed afsluit en overdraagt voor je weggaat. Zodat je niet met een bomvolle inbox terugkomt.” Wat ook fijn kan zijn om dat vakantiegevoel weer even terug te krijgen: wandelen in de pauze. „En het liefst niet met collega’s, maar alleen. Soms heb je die bezinning gewoon nodig. Het is een van de beste manieren om even na te denken hoe het met je gaat en of je nog ontspannen bent.”

Ook voor de mensen die geen vakantie kunnen nemen –vanwege financiën, drukte of andere omstandigheden– heeft Gort een advies om het vol te houden: ga iets nieuws leren. „Kies iets wat je echt leuk vindt om te doen, waarin je kunt opgaan. De flowmomenten die dan ontstaan, lijken een beetje op het gevoel dat mensen tijdens hun vakantie ervaren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer