Buitenland
Duitse Holocaustontkenner (95) veroordeeld tot gevangenisstraf

Een bekende Holocaustontkenner is in Duitsland veroordeeld tot een jaar en vier maanden cel voor het aanzetten tot haat. De 95-jarige vrouw beweerde dat Auschwitz geen vernietigingskamp maar een werkkamp was.

beeld AFP, BARTOSZ SIEDLIK
beeld AFP, BARTOSZ SIEDLIK

Ursula Haverbeck, populair in extreemrechtse kringen, deed haar opmerking in 2015 tegen journalisten tijdens het proces tegen voormalig SS’er Oskar Gröning, beter bekend als ‘de boekhouder van Auschwitz’. Haverbeck deed later vergelijkbare valse beweringen tegenover de regionale omroep NDR.

De rechtbank in Hamburg zegt dat vier maanden van de celstraf als uitgezeten wordt beschouwd in verband met de lange vertragingen in het proces. Haverbeck werd in 2015 door een lagere rechtbank veroordeeld tot tien jaar celstraf. Ze ging in beroep tegen het vonnis en moest vervolgens negen jaar wachten.

Strafrechtbanken hebben zich herhaaldelijk gebogen over uitspraken van Haverbeck gedurende een periode van twee decennia. In 2004 werd ze voor het eerst veroordeeld. Ze kreeg een boete. De Duitse heeft meer dan twee jaar in de gevangenis gezeten voor het ontkennen van de Holocaust, wat in Duitsland strafbaar is.

Gröning is door meerdere Duitse rechtbanken schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op 300.000 mensen in Auschwitz. Hij kreeg vier jaar cel. Hij hield in Auschwitz toezicht bij de aankomst van transporten en telde het afgepakte geld van de slachtoffers. Historici denken dat in Auschwitz zeker 1,1 miljoen mensen zijn vermoord, vooral Joden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer