Kerk & religieSynode CGK
Voorstel: Breid moderamen synode CGK uit naar vijf personen

Het zou verstandig zijn het moderamen (bestuur) van de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) uit te breiden van vier naar vijf personen.

Archiefbeeld van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), bijeen in de Oenenbrugkerk te Nunspeet, op 10 mei 2022. beeld RD, Anton Dommerholt
Archiefbeeld van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), bijeen in de Oenenbrugkerk te Nunspeet, op 10 mei 2022. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat voorstel doen deputaten vertegenwoordiging, oftewel het moderamen van de vorige synode, aan de komende synode van de CGK, die vrijdag 21 juni haar eerste zitting heeft. Zij vinden deze uitbreiding „nodig in verband met de hoeveelheid werk die op het moderamen afkomt”.

Bij het toe te voegen vijfde lid van het moderamen denken deputaten vertegenwoordiging aan een tweede assessor. Het is namelijk wel voorgekomen dat tijdens een synode de assessor ziek werd. „Op dat moment is er niemand om de preses, indien nodig, te vervangen.”

In het rapport van deputaten vertegenwoordiging, dat te vinden is op de website van de CGK, staan nog meer adviezen aan de komende synode. Volgens de deputaten „verdient het aanbeveling voortaan alleen de preses in functie te verkiezen en de overige leden van het moderamen te verkiezen zonder hun op voorhand een bepaalde functie toe te kennen.” In onderling overleg kan het nieuwe moderamen dan besluiten wie welke functie gaat vervullen. „Dat kan voorkomen dat iemand op een post terechtkomt die hem minder ligt.”

Gaven en ervaring

Een andere aanbeveling t.a.v. het moderamen is om de ongeschreven regel dat uit elk van de vier particuliere synoden een moderamenlid gekozen moet worden, officieel los te laten. Het is belangrijker welke „gaven en ervaring” een moderamenlid heeft dan uit welke PS hij afkomstig is, stelt het rapport. Tijdens de vorige synode werd deze regel ook al niet strikt gehandhaafd : zowel de preses, ds. J.G. Schenau, als de assessor, ds. P.D.J. Buijs, was afkomstig uit de PS van het Oosten.

Of deze wijzigingen dit keer al door de synode worden overgenomen én geëffectueerd, is nog niet duidelijk. „Als deputaten vertegenwoordiging zullen wij dit vrijdag, als het punt van de verkiezing van het moderamen aan de orde is, wel bepleiten”, licht ds. S.P. Roosendaal desgevraagd toe. „Wat ons betreft maken we hier als synode een prealabele zaak van. Maar we weten natuurlijk niet of de afgevaardigden deze voorstellen overnemen. En zo ja, of ze dit metéén zullen doen.”

Eigen mening

Verder geven deputaten vertegenwoordiging het nieuwe moderamen mee dat door hoogleraren aan de  Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) op de synodevergadering gegeven preadviezen niet mogen ontsporen in „het ventileren van een eigen mening”.  Ds. Roosendaal: „Het moet een preadvies zijn, waarin expertise, ervaring en geestelijke lessen mogen doorklinken; geen stemadvies.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer