Kerk & religieJoden in Jemen
Een van de laatste Joden in Jemen overleden

Een van de laatste Joden in Jemen is onlangs overleden. Dat meldt de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

Redactie kerk
Beeld op X van de begrafenis. beeld X
Beeld op X van de begrafenis. beeld X

Yehia ben Yossef overleed donderdag op de leeftijd van ongeveer 100 jaar en werd begraven door zijn islamitische buren. Hoewel er naar verluidt nog vijf andere Joden in Jemen wonen, stond hij min of meer symbool voor de bijna verdwenen Joodse gemeenschap in Jemen.

Op social media circuleren beelden van de begrafenis met daarbij de opmerking dat de begrafenis door moslims getuigt van respect en medemenselijkheid. Door het kleine resterende aantal Joden was het namelijk niet mogelijk om bij de begrafenis van Ben Yossef het Joodse kaddisjgebed voor de doden op te zeggen, omdat daar een minimum van tien Joodse mannen voor vereist is.

Bijna 2000 jaar woonden er Joden in Jemen. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam de emigratie naar Palestina op gang. Na de stichting van de staat Israël in 1948 vertrokken bijna alle resterende Jemenitische Joden –zo’n 49.000– daarnaartoe. In 2015 waarschuwde de voorzitter van de Vereniging voor Jemenitisch-Joodse Traditie in Israël dat de kleine Joodse gemeenschap in het land bedreigd werd.

De laatste jaren werd bekend dat Houthirebellen in het land jacht maken op de laatst overgebleven Joden in het land. Dat stimuleerde de meeste resterende Joden naar Israël te emigreren .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Jemen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer