Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Sionkerk Ede
Vanwege de aanwezigheid van meerdere steenmarters in de Sionkerk in Ede en een daardoor ontstane vlooienplaag kunnen de activiteiten in dit kerkgebouw de komende weken niet doorgaan.
Dat schrijft de Sionkerk op de website van de hervormde gemeente Ede. De Sionkerk is een van de zes wijkgemeenten van deze gemeente. De kerkdiensten worden voorlopig gehouden in de Oude Kerk.
”De Ontmoeting” Middelburg
Dinsdag –11 juni– wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe kerkgebouw ”De Ontmoeting” in Middelburg. Dat heeft Marco Walhout, voorzitter van de kerkenraad van De Ontmoeting, meegedeeld.
Het ledental van deze gemeente met van oudsher een Gereformeerde Bondssignatuur is de laatste jaren snel gegroeid. De gemeente begon in 1988 als hervormde gemeente van bijzondere aard in de Ontmoetingskerk in de Middelburgse Stromenwijk, met ongeveer 300 leden. Nu telt ze er ruim 1800. Lange tijd was de gemeente onderdeel van de protestantse gemeente Middelburg, maar nu is ze zelfstandig.
Het aantal kerkgangers in de twee ochtenddiensten bedraagt in totaal ongeveer 1100. Daarnaast is er een avonddienst. „Omdat de gemeente een streekfunctie heeft, is er ook veel instroom vanuit andere Walcherse gemeenten”, aldus Walhout. „Onze gemeente heeft een eigen karakter en diversiteit.”
De Ontmoetingskerk uit de jaren 60 van de vorige eeuw is niet meer passend, zegt Walhout. „De gemeente kijkt al zeven jaar uit naar een geschikt kerkgebouw. Het gebouw –kosten 6,5 miljoen euro inclusief grondaankoop– is door middel van flexibele wanden berekend op het creëren van grotere en kleinere ruimtes. Het aantal zitplaatsen in de kerkzaal is variabel en bedraagt maximaal 750. Er blijven twee ochtenddiensten, zodat het niet massaal wordt.”
„De hervormde wijkgemeente kijkt al zeven jaar uit naar een geschikt kerkgebouw ” - Marco Walhout, voorzitter kerkenraad De Ontmoeting
De kerk krijgt, na overleg met de buurt, geen kerkklok. „Een goede verstandhouding met de omgeving is ons veel waard”, aldus Walhout. „We zorgen er ook voor dat er veel groen komt. Dat past bij onze ambitie om het duurzaamste kerkgebouw van Nederland te zijn.”
De kerk komt aan de rand van Middelburg-Noord, dicht bij doorgaande wegen. De gemeente Middelburg verleende in mei de omgevingsvergunning. Het is de bedoeling het kerkgebouw voor de bouwvakvakantie van 2025 af te hebben.
Kerkklok Zevenhuizen
De klok van de hervormde kerk van Zevenhuizen slaat niet meer tussen 23 uur en 7 uur. Dat meldt Metro.
Na een klacht van een inwoner over geluidsoverlast door de klok heeft de gemeente Zuidplas metingen uitgevoerd. Toen bleek dat de geluidsnorm voor de nachtelijke uren werd overschreden.
De gemeenschap van Zevenhuizen kreeg de klok in 1709 geschonken. Sindsdien heeft de bronzen klok elke nacht geklonken, tot voor kort dus.
Het stoppen met slaan leidde tot protesten van bewoners die het klokgelui bij het dorpse karakter van Zevenhuizen vonden horen. Daarop stelden raadsleden van de VVD en PvdA/GroenLinks er vragen over, maar dat heeft niet tot verandering geleid.
Rk-kerk Baarn
Parochianen kunnen op 23 juni voor het laatst afscheid nemen van de kerk Maria Koningin in Baarn.
Dat meldt de parochie Martha en Maria. De kerk sluit op 1 juli 2024. In Baarn blijft een rooms-katholieke kerk: de H. Nicolaas.
De Maria Koningin met losstaande toren is in 1962 in gebruik genomen. Opvallend zijn de afbeeldingen van de ”vijf dwaze en vijf wijze meisjes” aan de buitenzijde.
De herbestemming van het kerkgebouw is nog onbekend.
Piterkerk Lippenhuizen
Stichting Alde Fryske Tsjerken neemt de Piterkerk in Lippenhuizen over van de protestantse gemeente Lippenhuizen. Het aantal kerken dat de stichting bezit komt daarmee op 56.
De stichting betaalt het symbolische bedrag van een euro voor de overname. Het is gebruik dat de kerkelijke gemeente een bedrag betaalt aan de stichting, waar komende decennia het onderhoud van kan worden bekostigd. De hoogte van dat bedrag is niet bekendgemaakt. De kerkelijke gemeente gaat de kerk weer van de stichting huren voor religieuze vieringen.
De Piterkerk is aanvankelijk zonder een toren gebouwd. Een toren vond men in die tijd niet nodig, want de klok hing in een klokkenstoel die pal naast de kerk stond. In 1862 voorzag E.R. Kuipers uit Gorredijk de kerk van een geveltoren met een naaldspits. Een bijzonder element in de kerk is de monumentale preekstoel. Die is omstreeks 1660 gemaakt en al gebruikt in een voorganger van de huidige kerk.