Buitenland
Meer dan tachtig doden in een week bij aanvallen in Congo

Bij verschillende aanvallen in Congo, vermoedelijk allemaal gepleegd door een groep islamitische rebellen, zijn deze week meer dan tachtig doden gevallen. 41 van hen kwamen om bij een aanval op drie dorpen vrijdagavond die werd uitgevoerd door Allied Democratic Forces (ADF), meldt het Congolese leger.

ANP

Bewoners van de dorpen Masala, Mapasana en Mahini in de provincie Noord-Kivu werden vrijdagavond aangevallen door ADF-leden die geweren en machetes bij zich droegen. Zij zouden tijdens de aanval ook het medisch centrum in het dorp in brand hebben gestoken. Naast de 41 doden raakten ook negen personen gewond.

ADF is gelieerd aan Islamitische Staat en komt oorspronkelijk uit Oeganda, maar heeft zich nu ook gevestigd in Oost-Congo. ADF zat vermoedelijk ook achter een reeks aanvallen in het oosten van het land eerder deze week, onder meer in het dorp Masawu waarbij 17 doden vielen. Donderdag werden in twee andere dorpen vijf doden aangetroffen en op dezelfde dag werden bij het dorp Mununze zes lichamen uit een rivier geborgen.

Een Buitenlandse Zaken-woordvoerder van de EU riep vrijdag op X op tot politieke maatregelen in het gebied. „Terreurgroepen maken misbruik van de chaos om hun macht in een toch al instabiele regio te vergroten”, aldus Nabila Massrali. De voormalig gouverneur van de provincie roept op X de overheid van Congo op meer te doen. „Mensen hebben, terecht of niet, het idee dat ze aan hun ellendige lot worden overgelaten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer