Kerk & religieBidstond
Ds. Weststrate op bidstond GGiN: „Welke afgod dient u?”

Tijdens de bidstond voor de synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) vergeleek ds. J.A. Weststrate de tijd van Ezechiël 9 met nu. „Moeten we ook nu niet vrezen dat de Heere ons land en onze kerken gaat verlaten?”

De Gereformeerde Gemeenten in Nederland hielden dinsdag in Barneveld een bidstond voor de synode. beeld ANP, Rob Engelaar 
De Gereformeerde Gemeenten in Nederland hielden dinsdag in Barneveld een bidstond voor de synode. beeld ANP, Rob Engelaar 
Ds. J.A. Weststrate. beeld RD, Anton Dommerholt

De predikant van de ggiN te Gouda (Stationsplein) en preses van de vorige synode sprak over Ezechiël 9:3 en 4: „En de heerlijkheid van de God Israëls hief zich op van de cherub, waarop Hij was, tot de dorpel van het huis.” Het thema was ”Gods oordeel over de kerk”. De drie aandachtspunten: aankondiging van het oordeel, zuchters onder het oordeel en bewaring in het oordeel.

In het eerste punt besprak ds. Weststrate waarom God op het punt stond om de tempel, Jeruzalem en het Joodse volk te verlaten: er was allerlei afgoderij in de tempel, beschreven in Ezechiël 8. „Wij dienen ook afgoden, ook wij zitten vol met verdorvenheden. Uitwendig zijn we misschien nog nette kerkmensen. Maar alles wat je boven of naast de Heere stelt, is een afgod. Welke afgod dient u? Zondige, digitale beelden? Of de afgod van de drank, van de sport? De geldgod? Of de godsdienstgod? De hoogste afgod is ons eigen ik.”

De predikant uit Gouda vergeleek de zeventig oudsten uit Ezechiël 8 met de ambtsdragers van nu. „Welke afgod aanbidden jullie in het geheim? En is er bij u nog evenwicht tussen Wet en Evangelie? Kunt u dat überhaupt nog uitleggen?”

Ook de ouders werden aangesproken: „Hoe is het met de huisgodsdienst gesteld? Of gaat u uw kinderen voor in wereldse zaken? Scherpt u dagelijks uw kinderen de waarheid in?”

„Zelfverheffing is de grootste hindernis om tot verootmoediging te komen” - Ds. J.A. Weststrate, predikant te Gouda

Ds. Weststrate benadrukte dat de Heere de zonden niet door de vingers kan zien. „Hij moet, Hij zal de zonden straffen. O, onbekeerde medereiziger: „Bekeert u, bekeert u van uw boze wegen, want waarom zoudt gij sterven, o huis Israëls?””

Zuchters

In het tweede aandachtspunt ging ds. Weststrate in op de zuchters die genoemd worden in vers 4b. „Ze zuchten over de gruwelen, over de zonden. Ze kunnen zich er niet boven verheffen, want zelfverheffing is de grootste hindernis om tot verootmoediging te komen. Als je langs de huizen van die zuchters komt, hoor je een voortdurend ”och” en ”ach”. Er wordt vaak denigrerend over hen gesproken, maar het zijn mensen die door God zijn opgezocht. God heeft hen leren zuchten over de zonden van zichzelf en anderen. Kent u dat zuchten?”

De bidstond werd gehouden in het kerkgebouw van de ggiN te Barneveld. beeld RD, Anton Dommerholt

In het derde aandachtspunt wees ds. Weststrate op de Man, Die met linnen bekleed was. „Dat was Christus, de enige Naam op de wereld waardoor u nog zalig kunt worden. Wat een wonder dat die zuchters van ”och” en ”ach” een teken van Hem op hun voorhoofd krijgen. Dat wijst erop dat zij de Heere tot hun deel hebben.”

In de toepassing zei ds. Weststrate dat de Heere, ook als de oordelen zo laag over land en kerk hangen, toch doorgaat met Zijn vergaderend werk. Hij verwees daarbij onder andere naar Jesaja 44:3: „Want Ik zal water gieten op de dorstige, en stromen op het droge; Ik zal Mijn Geest op uw zaad gieten, en Mijn zegen op uw nakomelingen.” De predikant sloot af met de woorden: „Mocht het ons dagelijks smeekgebed zijn: „Begeef en verlaat ons niet, o God mijns heils!””

De synode komt deze woensdag samen in Barneveld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer