Kerk & religieKleding
„Wereldse kledingtrend is kerk ingeslopen”

Door het dragen van onkuise kleding schaad je het getuigenis van Christus, stelt Sam Jayasinghe. De voorganger uit Rotterdam pleit voor Bijbels onderwijs in kerken en gezinnen over het thema kleding.

Winkelstraat in Groningen. beeld Sjaak Verboom
Winkelstraat in Groningen. beeld Sjaak Verboom

Als voorganger van de Family Bible Church, een multiculturele gemeente in Rotterdam, sprak Jayasinghe regelmatig mannen én vrouwen die moeite hebben met de manier waarop sommige christelijke dames zich kleden. Hij besloot zich in het onderwerp kleding te verdiepen, hield een preek over dit thema en liet een boek hierover in het Nederlands vertalen. In ”(Ont)kleding. Alles tot eer van God?!” gaat de Amerikaanse schrijver Jeff Pollard in op de geschiedenis van badkleding en stelt hij dat veel christenen een wereldgelijkvormige kledingtrend zonder meer geaccepteerd hebben. Jayasinghe: „In het Westen is er veelal geen schaamte meer over onkuise kleding. Er is Bijbels onderwijs nodig, zodat de kleding van christenen weer tot glorie van God zal zijn.”

„Het is de bedoeling dat we door onze kleding het Evangelie van Christus uitdragen” - Sam Jayasinghe, voorganger in Rotterdam

In het voorwoord stelt u de vraag of het christelijk getuigenis verloren gaat door de kledingstijl van sommige christelijke vrouwen. Is dat volgens u het geval?

„Ja, dat gebeurt zeker. Ik hoorde van een onchristelijke man die naar de kerk ging en daar vrouwen ontmoette die netjes gekleed waren. Later kwam hij diezelfde vrouwen in hun badkleding op het strand tegen. Dat verbaasde hem en hij vond het hypocriet dat deze vrouwen op zondag wel een kuise kledingstijl voorstaan, maar doordeweeks niet.

Sam Jayasinghe, voorganger in Rotterdam. beeld Jayasinghe

Er is een tweespalt ontstaan in onze gedachten. Het is ondenkbaar dat een vrouw in haar ondergoed naar een Bijbelstudie gaat. Maar het is geaccepteerd dat diezelfde dame in haar bikini of badpak aan het strand ligt.

Overigens zijn veel vrouwen zich er niet van bewust wat een onkuise kledingstijl met mannen doet. Door de culturele conditionering is het schaamtegevoel weggepoetst.”

Wat bedoelt u daarmee?

„Zo’n honderd jaar geleden kon je gearresteerd worden als je een badpak droeg. De mode-industrie en de media zorgden echter voor een steeds verdergaande acceptatie van schaarse kleding. Pollard laat in zijn boek zien dat modeontwerpers bewust een sensuele kledingstijl voor vrouwen bedachten. Het is niet zo onschuldig als het lijkt. Neem de kleding van volleyballers. Mannen dragen daarbij wijde broeken, terwijl vrouwen gekleed gaan in strakke, korte broekjes. En dat terwijl ze dezelfde sport beoefenen. Modeontwerpers zetten vrouwen doelbewust neer als een lustobject.”

„We moeten niet denken in wat niet of wel mag, maar in wat God verheerlijkt”, stelt Pollard. Toch denken christenen verschillend over kledingregels. Wat is dan de norm?

„God ontwerpt in Genesis 3 de eerste kleding en gebruikt daarbij dierenhuiden. Het Hebreeuwse woord dat daar voor kleding gebruikt wordt, duidt op een kledingstuk dat minstens tot de knie reikt. Sommige verklaarders zeggen zelfs dat het tot de enkel komt. Uit alles wat de Bijbel over kleding zegt, blijkt dat het een gewaad moet zijn met een verhullend karakter.

„Bij liefde tot de naaste hoort ook dat je rekening houdt met de gevoelens van anderen” - Sam Jayasinghe, voorganger in Rotterdam

Daarnaast moet je ook gewoon je gezonde verstand gebruiken als het gaat om wat wel of niet kan. Het is geen geheim dat onkuise kleding iets met mannen doet. Ik heb veel mannen over dit onderwerp gesproken en ze geven allemaal aan dat strakke of korte kleding hen prikkelt. Zij hebben de taak om te strijden tegen onreine gedachten; vrouwen hebben de opdracht daar rekening mee te houden.”

Kleding is een controversieel gespreksonderwerp. Wat is hierin de taak van de gemeente?

„De schroom om hierover te spreken, moet doorbroken worden. In de eerste brief aan Timotheüs snijdt Paulus dit onderwerp aan en dat laat zien dat het om een belangrijk thema gaat. Bijbelgetrouwe gemeenten hebben de taak hierover onderwijs te geven.

In de kerk gaat het om de eer van God. Als er tijdens de dienst afleiding is door onkuise kleding, gaat de aandacht naar een mens toe in plaats van naar God. Het is juist de bedoeling dat we door onze kleding het Evangelie van Christus uitdragen.”

Hoe kan dat?

„Allereerst moet je hart bereid zijn om te doen wat God hierin van ons vraagt. Paulus schrijft dat de Korinthiërs duur gekocht zijn door het bloed van Christus en dat zij daarom de taak hebben God te verheerlijken met hun lichaam en geest. Dat geldt ook nu. Een christen heeft als het goed is liefde tot zijn naaste en daar hoort ook bij dat je rekening houdt met de gevoelens van anderen.”

Wat hoopt u dat dit boek uitwerkt?

„Het is mijn verlangen dat kerken en ouders zich bewust worden van hun plicht om Bijbels onderwijs over kleding te geven. In de gereformeerde gezindte klinkt vaak de waarschuwing tegen het dragen van een broek door vrouwen. Laat duidelijk zijn dat ik voorstander van een rok ben. Maar we moeten wel eerlijk zijn. Het dragen van een broek door vrouwen is een vrucht van de seksuele revolutie, maar het gekleed gaan in een minirok is dat evenzogoed. Is het dan de bedoeling dat meiden daarin gekleed gaan?

Ik zie in mijn gemeente vrouwen die door het onderwijs hierover veranderden. Hun kijk op kleding is nu meer gefundeerd op wat de Bijbel zegt dan op wat de cultuur voorstaat. Ik hoop dat die transformatie in gereformeerde en evangelische kerken zal plaatsvinden, zodat God ook door onze kleding verheerlijkt wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Ethiek

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer