Bijbels Beraad M/V wil „samen sterk staan rond belangrijke thema’s”
De Bijbelse visie op man en vrouw, huwelijk en seksualiteit, is het waard om gehoord te worden – zeker als die onder druk staat. Vanuit die visie is donderdagochtend in Amerongen de Stichting Bijbels Beraad M/V gelanceerd. Voorgangers vanuit acht verschillende kerken voerden het woord.
De bijeenkomst in het gebouw van Hebron Missie werd bijgewoond door enkele tientallen direct betrokkenen bij de nieuwe stichting. Bestuursvoorzitter Laurens van der Tang lichtte de visie en plannen van Bijbels Beraad M/V toe.
Van der Tang schetste in hoofdlijnen een Bijbelse „tijdlijn” rond de thema’s waar de stichting zich op richt. Zowel het geschapen zijn als man en vrouw als het huwelijk heeft zijn oorsprong in de schepping. Door de zondeval begint zich een „verstoring af te tekenen.” Tegelijk zijn de ordeningen vanuit de schepping door God bewaard gebleven. „De Heere wilde dat het huwelijk ook na de zondeval in stand zou blijven, en een gezegend huwelijk zou zijn. Daarom heiligde Christus het huwelijk ook door Zijn eerste wonder op de bruiloft in Kana.”
Jezus sprak eerlijk over zonden op seksueel gebied. „Hij handelde niet zachtzinnig met de zonde, liet als geen ander de diepe geestelijkheid van de wet klinken. Maar Hij was ook een genadig en vergevend God, hoeren en tollenaren kwamen tot Hem.”
Erfenis
Voor deze „rijke Bijbelse erfenis en opdracht” wil het Bijbels Beraad M/V staan, zei Van der Tang. Juist ook in een samenleving waarin deze visie steeds meer onder druk staat. De voorzitter signaleerde een „doorgaand verval, dat zeker tot uiting komt sinds de seksuele revolutie. De klassieke normen rond seksualiteit, moederschap en gezin, of abortus werden steeds meer afgewezen. In latere jaren kwam het accent te liggen op de emancipatie van homoseksuelen. Waar dit begon met de vraag om gedoogd te worden, is tegenwoordig heteronormativiteit in de ogen van velen iets schadelijks.” In de laatste jaren is volgens Van der Tang sprake van „wat men noemt de afschaffing van de dictatuur van de natuur. Gender wordt een vrije keuze, die zich in allerlei variaties kan voordoen.”
Kerken en christenen zijn voor deze ontwikkelingen „niet immuun.” „Integendeel, wij zijn van nature geneigd tot aanpassing. Onder ons is veel gaande. De manier waarop bijvoorbeeld reformatorische jongeren denken over de acceptatie van homoseksuele relaties, is nadrukkelijk aan het veranderen.”
De nieuw opgerichte stichting heeft daarom als eerste focus „toerusting en bezinning” onder kerken en christenen in Nederland rond het huwelijk en het onderscheid tussen man en vrouw. „Daarnaast leven we in een wereld waarbij het steeds meer erop zal aankomen om zelf eenvoudig te leven naar Gods Woord, zonder concessies te doen aan de waarheid. Vaak zonder daarbij zelf te spreken, maar vooral ons leven moet getuigen. We hopen dat de Heere geeft om te mogen spreken daar waar wij geroepen worden te spreken in het publieke domein. We willen dat niet alleen negatief of defensief doen, maar juist ook positief opbouwend.”
Website
Donderdag is de website van de stichting online gegaan. Daarop zal regelmatig „relevant materiaal” verschijnen, vertelde Van der Tang, zoals artikelen, interviews en boekbesprekingen. Ook is een podcast gelanceerd waarvan de eerste aflevering met ds. M. van Reenen op de site te vinden is.
Bezoekers kregen als „eerste vrucht” van het Bijbels Beraad M/V het boek ”Liefde die boven alles uitgaat. Wat zegt de Bijbel over (homo)seksualiteit en identiteit” uitgereikt. De uitgave van de hand van dr. P. de Vries en dr. M. Klaassen is een uitwerking van de lezingen die beide auteurs hielden tijdens de studiedag in 2019 over de Nashvilleverklaring.
Van der Tang sprak het beleidsvoornemen van de stichting voor 2021 uit. Daarbij horen onder meer het verzorgen van diverse publicaties, het beleggen van een zomerconferentie rond het thema ”huwelijk en man-vrouw relaties”, een studieconferentie over genderisme en het uitbrengen van een verklaring rond dit thema.
De nieuwe stichting wil zich richten op „de breedte van protestants kerkelijk Nederland”, gaf Van der Tang aan. „Evangelisch en reformatorisch. We willen de verschillen die er onderling zijn niet relativeren, maar vinden dat we rond dit belangrijke thema met elkaar sterk moeten staan.”
Deze breedte was ook zichtbaar in korte bijdragen van acht predikanten uit verschillende kerkelijke denominaties. Vanuit het thema ”Bijbelse raad” leverde elke voorganger een overdenking van enkele minuten over een thema of Bijbelgedeelte.
Raad
Ds. G. J. van Aalst, predikant van de Gereformeerde Gemeenten, sprak over de scheppingsorde. Hij wees erop hoe de Bijbel schrijft dat God „mannelijk en vrouwelijk” heeft geschapen. Ook Jezus had rond deze thema’s vaak confrontaties, „nota bene met de kerkelijke omgeving. Hem werd simplistisch Bijbelgebruik verweten. Zelfs Zijn eigen discipelen blijken door de tijdgeest hun ethisch kompas kwijt te zijn. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. In alle verwarring blijft de hoogste Leraar wijzen op de scheppingsordening zoals God die van het begin bedoeld heeft.”
Ds. S. Jayansinghe, voorganger van de Family Bible Church, sprak naar aanleiding van Psalm 11:3: „De fundamenten worden omgestoten, wat kan de rechtvaardige doen?” In onze tijd worden ook fundamenten omvergehaald, aldus de voorganger. „Bijvoorbeeld dat het huwelijk een exclusief verbond is tussen man en vrouw. Maar, zegt de psalm: God is in Zijn heilig paleis, Zijn rijk blijft staan.”
Bruid
Ds. A. Bloemendal, predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, sprak over het huwelijk als afspiegeling van de verhouding tussen Christus en Zijn gemeente, naar aanleiding van Efeze 5. „De manier waarop Christus met Zijn bruid omgaat is een geheimenis, dat niet te peilen is. Hij gaf Zich over voor Zijn gemeente. Man en vrouw worden geroepen om samen in hun huwelijk iets van Christus’ liefde en trouw te weerspiegelen. Laat het Bijbels Beraad M/V dienstbaar zijn aan de kerk en samenleving door velen te helpen om te ontdekken hoe rijk de roeping van het christelijk huwelijk is.”
Ds. O. Lohuis, predikant van Goed Nieuws Bediening, sprak over de profetie uit Mattheüs 24:12, dat de „wetteloosheid zal toenemen en de liefde van velen zal verkillen.” In de westerse cultuur „zien we dat onmiskenbaar gebeuren”, aldus ds. Lohuis. „We denken dat de vrijheid om te doen wat wij zelf willen ons gelukkig zal maken. Maar alleen Gods gezonde leefregels brengen geluk. Als Bijbels Beraad M/V willen we niet vooral de duisternis bestrijden door die te benoemen of daar negatief over te spreken, maar vooral het licht laten schijnen. Door te laten zien dat alleen het naleven van Gods wet zal geven dat de echte liefde kan groeien.”
Fundament
Ds. P. den Ouden, predikant in de Hersteld Hervormde Kerk, sprak over 1 Timotheüs 3:15. Daar wordt de christelijke gemeente beschreven als een pilaar en fundament –of bolwerk– van de waarheid. „Pilaren dragen en ondersteunen een gebouw. Zo moet Gods gemeente een pilaar zijn onder een samenleving die anders absoluut instort. De kerk moet vrijmoedig en helder laten horen wat Gods Woord zegt.”
Ds. J. M. J. Kieviet, emeritus predikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, tekende vanuit de eerste brief aan Korinthe hoe Paulus de gemeente voorhoudt zich te onthouden van overspel en ontucht. Hij doet dit met een beroep op het werk van Christus in hun leven. „Wij die met de gemeente van Korinthe meeluisteren 2000 jaar later, worden uit dit apostolische getuigenis geroepen ons te bezinnen op ditzelfde thema. De nood is ons opgelegd, want de boze laat zich gelden met list en geweld. Zijn oogmerk is om de orde die de Heere in de schepping gelegd heeft te verstoren. Het antwoord daarop ligt in de weg die Paulus wijst: het bloed van Jezus Christus reinigt van alle zonden en door Zijn Geest is er vernieuwing.”
Strijd
Ds. D. E. van de Kieft, predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, sprak naar aanleiding van Galaten 5:17 over de strijd tussen vlees en geest in kinderen van God. „Die tweestrijd is er op alle gebieden, ook in het huwelijk en de manier waarop we daarin onze plaats innemen. Als daar de oude mens de kop opsteekt, dan willen we de baas spelen, komt het tot machtsmisbruik, komt er verwijdering. Gelovig strijden daartegen is alleen mogelijk door de grote Overwinnaar Jezus Christus. In Hem is er vergeving voor zonden binnen en buiten het huwelijk.”
Ds. J. R. Visser, predikant in de Gereformeerde Kerken Nederland, ging in op de vraag hoe het Bijbels Beraad M/V spreken moet. „Wat is de toon waarop we het gaan doen?” Hij verwees daarvoor naar de eerste verzen van Galaten 6. „Het is duidelijk vanuit Gods Woord dat we elkaar hebben aan te spreken, zowel binnen als buiten de kerk. Deze verzen laten zien: laat dat zijn in een houding van vriendelijkheid, nederigheid en ontferming. Niet vanuit woorden die hard zijn, vanuit een groep die zichzelf verdedigt. Maar laat onze woorden tot in de formuleringen toe vol van liefde en ontferming zijn. Laat dat ons spreken als Bijbels Beraad M/V steeds weer kenmerken. Laat onze vriendelijkheid door Christus bij alle mensen bekend zijn.”