EconomieCadeaubon
Populaire cadeaubon moet blijven bestaan, besluit Europarlement

Verkopers van cadeaubonnen kunnen opgelucht ademhalen. De aanstaande strenge identiteitscheck voor kaarten met tegoeden zette de veelverkochte cadeaubon op de tocht. Maar die is nu van de baan.

De cadeaubon is een veelgekocht geschenk bij gelegenheden. Door nieuwe Europese regels tegen het witwassen van geld dreigde de bon te verdwijnen. Onlangs stemde het Europarlement voor een uitzondering in de wet voor waardebonnen van kleine bedragen. beeld iStock
De cadeaubon is een veelgekocht geschenk bij gelegenheden. Door nieuwe Europese regels tegen het witwassen van geld dreigde de bon te verdwijnen. Onlangs stemde het Europarlement voor een uitzondering in de wet voor waardebonnen van kleine bedragen. beeld iStock

Voor waardebonnen onder de 150 euro blijft de uitzondering op een strenge identificatieplicht bestaan, zo heeft het Europees Parlement op 24 april besloten. Voor de bekrachtiging moeten de verantwoordelijk ministers van de EU-lidstaten nog wel instemmen met het pakket antiwitwaswetgeving waar de bepaling over waardebonnen deel van uitmaakt.

Om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme aan te pakken zou aanvankelijk vanaf 2024 een identificatieplicht bij aankoop en besteding van alle tegoedkaarten worden ingevoerd. Ook voor bijvoorbeeld een boekenbon of dinercheque ter waarde van twintig euro zou zowel de gever als de ontvanger identiteitsgegevens moeten laten registreren.

Winkeliers vreesden dat de animo voor het populaire presentje zou verdwijnen en veel administratie met zich mee zou brengen. Een woordvoerder van de BrancheVereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) laat weten blij te zijn met het besluit. „Er wordt rekening gehouden met cadeaukaarten als low risk product.” De kans dat criminelen of terroristen de anonieme cadeaubonnen zouden gebruiken als betaalmiddel om niet te traceren te zijn via banktransacties, acht BVCNL namelijk klein.

In de afgelopen twee jaar hebben Europarlementariërs van het CDA en de VVD zich ervoor ingespannen om de identiteitscontrole voor de kleinste cadeaubon uit het wetsvoorstel te schrappen. „Natuurlijk is het van groot belang dat we witwassen en het financieren van terrorisme aanpakken met stevige wetgeving”, schrijft VVD-parlementariër Caroline Nagtegaal in haar laatste nieuwsbrief. „Maar het kan niet de bedoeling zijn dat de boekenbon verdwijnt omdat je bij aankoop en besteding ervan helemaal moet worden doorgelicht.”

Varianten

Cadeaubonnen zijn in steeds meer varianten te verkrijgen. Sinds de komst van de boekenbon in 1934 volgden tientallen andere soorten: voor merken, winkelketens, uitstapjes en etentjes. Volgens BVCNL zijn de cadeaukaart van bol.com en de VVV-bon favoriet. Ook de boekenbon en de HEMA-cadeaukaart doen het goed. Jaarlijks gaat er volgens de woordvoerder in Nederland voor zo’n 1,7 miljard euro aan geschenkbonnen over de toonbank.

Overigens blijven geschenkbonnen vaak ongebruikt. Vier op de tien mensen (40 procent) lieten in de afgelopen vijf jaar een bon verlopen, bleek onlangs uit een peiling van de Consumentenbond. Bonnen belanden nogal eens in een la of eigenaren ervaren hindernissen bij besteding door de voorwaarden, zo schrijft de bond in het jongste nummer van de Consumentengids.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer