BuitenlandOorlog in Israël 
Netanyahu: vernietiging Hamas en vrijlating gijzelaars harde eis

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het doel van de oorlog in Gaza ongewijzigd is, ook in het voorstel voor een mogelijk bestand dat de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag presenteerde. Israël blijft erbij dat Hamas zowel militair als bestuurlijk vernietigd moet worden, de gijzelaars bevrijd moeten worden en gegarandeerd moet zijn „dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël”, aldus de premier.

ANP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA, Ronen Zvulun
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA, Ronen Zvulun

Biden presenteerde vrijdag een „routekaart voor een duurzaam staakt-het-vuren”, die volgens de president van Israël kwam. Dat plan bestaat uit drie fases, waarbij een tijdelijk „volledig staakt-het-vuren” en terugtrekking van Israëlische militairen uit „bevolkte gebieden in Gaza” deel uitmaken van fase één. Volledige terugtrekking uit Gaza en de vrijlating van alle gevangenen hoort bij fase twee.

De vernietiging van Hamas en de vrijlating van gijzelaars zijn volgens Netanyahu in het nieuwe voorstel niet onderhandelbaar. „Het idee dat Israël akkoord zal gaan met een permanent staakt-het-vuren voordat aan deze voorwaarden is voldaan, is niet bespreekbaar.”

De Israëlische oppositieleider Yair Lapid heeft Netanyahu aangemoedigd om het voorstel dat door Biden gepresenteerd werd te accepteren, ook als dat ertoe leidt dat hardliners in het kabinet dan opstappen.

„De Israëlische regering kan de belangrijke toespraak van president Biden niet negeren. Er ligt een deal op tafel en die moet gesloten worden”, schrijft Lapid op X. Hij zegt er nadrukkelijk bij dat hij bereid is om Netanyahu politieke steun te geven als de uiterst rechtse Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich zouden opstappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer