BuitenlandVeroordeling Trump
Zwijggeldzaak verdeelt Amerikaanse kiezers: „Trump kan ik niet meer steunen”

Zal het feit dat de jury in het zwijggeldproces Donald Trump schuldig heeft bevonden tot gevolg hebben dat de kiezer zich van hem afwendt? Daar zijn politieke duiders in de VS nog niet zo zeker van.

Aanhangers van Donald Trump spreken bij de Trump Tower in New York hun steun uit voor de veroordeelde oud-president. Een man houdt een bord omhoog waarop hij Trump oproept om nooit op te geven. beeld AFP, Stephanie Keith
Aanhangers van Donald Trump spreken bij de Trump Tower in New York hun steun uit voor de veroordeelde oud-president. Een man houdt een bord omhoog waarop hij Trump oproept om nooit op te geven. beeld AFP, Stephanie Keith

Burgemeester Eric Adams van New York was donderdagavond op alles voorbereid. Massale protesten bij de rechtbank in Manhattan sloot hij niet uit. De politie stond paraat. Maar het bleef rustig. Wel demonstreerden bij de rechtbank zowel voor- als tegenstanders van Trump. Tot rellen kwam het echter niet. Ook niet bij de Trump Tower. De oud-president werd bij thuiskomst onthaald door honderden aanhangers die hem toejuichten.

Feit is wel dat de verdeeldheid in Amerika groot is. En dat blijft zo, denken opiniepeilers in een eerste reactie. Ze vinden het nog te vroeg om uitspraken te doen over het effect van het vonnis op de kansen van Trump en Biden bij de komende verkiezingen. „Waarschijnlijk is dat slechts de aarzelaars die in het politieke midden zitten, overwegen zich van hem af te wenden”, schrijft de internetkrant Politico. Overigens is dat niet onbelangrijk, want bij verkiezingen geven die marginale verschillen soms de doorslag.

Een vrouw schrijft met krijt 34 keer ”schuldig” op de stoep voor de Trump Tower in New York, naar het aantal aanklachten waar de jury Donald Trump schuldig aan bevond. beeld EPA, Peter Foley

Democraten tonen zich opgetogen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de reactie van Darrell Ann Murphy, die in Northampton County (Pennsylvania) woont.  Ze zegt bij omroep CNN: „Wauw! Een geweldige dag. Eindelijk is hij schuldig bevonden! Vrienden sms’en me als een gek, allemaal blij.”

Pat Levin, een Biden-kiezer uit dezelfde plaats, zegt: „Het vonnis van de jury bevestigt en versterkt mijn geloof in de rechtsstaat. Het ondersteunt mijn houding tegenover de grenzen van de uitvoerende macht. Het versterkt mijn geloof in de beginselen van de democratie. We hebben een sterk rechtssysteem. Ik ben deze jury enorm dankbaar.”

„Ik houd niet eens van Donald Trump, maar dit was een heksenjacht” - Betsy Sarcone, Amerikaanse

Daar staat tegenover dat het oordeel van de twaalfkoppige jury de harde kern van Trumps achterban op geen enkele wijze aan het twijfelen heeft gebracht. Integendeel, die is van plan zich nog meer in te spannen om The Donald in het Witte Huis te krijgen.

„Het is gewoon misbruik van het rechtssysteem”, stelt Billy Pierce uit Hartsville (South Carolina). „Biden en de Democraten kunnen de verkiezingen van 2024 niet winnen in de peilingen, dus gebruiken ze de vervolging van Trump om hem uit zijn ambt te houden.” Dit vonnis zal geen standhouden in hoger beroep, zegt hij.

Betsy Sarcone vertelt bij CNN dat ze voorheen Nikki Haley steunde. Later heeft ze overwogen op Biden te gaan stemmen. Sinds de voorverkiezingen is ze fundamenteel van mening veranderd. Trump krijgt haar stem.  „Ik heb deze show van dichtbij gevolgd. Ik hou niet eens van Donald Trump. Maar dit was een heksenjacht. Het gaat om misdaden die de rechter en de officier van justitie hebben verzonnen. In hoger beroep zal het nooit standhouden.”

John Gardner, een Trump-stemmer uit Dunwoody, een buitenwijk van Atlanta, heeft het vertrouwen in het rechtssysteem verloren. Hij meent dat er sprake is van een dubbele standaard. Hillary Clinton werd volgens hem anders behandeld dan Trump nu. „Ik heb vragen over met hoeveel eerlijkheid en hoeveel macht je dingen kunt kopen.”

„Een geweldige dag; eindelijk is hij schuldig bevonden!” - Darrell Ann Murphy, Democraat

Er zijn ook mensen die aarzelen. Zoals Matt Vrahiotes, een christelijke conservatief uit Hall County (Georgia). Hij vertelt zich zorgen te maken over de daden van Trump. Toch wil hij niet zonder meer zeggen zijn stem aan Biden te geven. „Er zijn veel dingen aan de hand met beide kandidaten. Bij beiden zijn er veel dingen die moreel twijfelachtig zijn. Dus het is voor mij echt moeilijk om te zeggen: „Oh, ik vind één kandidaat niet leuk vanwege wat er aan de hand is en ik ga daarom een ander promoten.””

David Moore, een geregistreerde Republikein in Nogales (Arizona) maakt wel een overstap. Hij is van plan bij de komende verkiezingen op Biden te stemmen. „Trump kan ik niet meer steunen.”

Nanette Mees, een Republikeinse uit Loudon County (Virginia) die altijd al kritisch was op Trump, zegt: „Persoonlijk ben ik blij dat hij schuldig is bevonden. Ik bid dat er geen grote rellen plaatsvinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer