Buitenland
China betuigt steun aan Hongkong in zaak rond veiligheidswet

China heeft steun aan de Hongkongse autoriteiten betuigd, nadat in Hongkong veertien personen schuldig zijn bevonden aan het overtreden van de internationaal omstreden veiligheidswet. Het proces draait om het houden van onofficiële voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie in 2020.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat China de wetshandhavings- en gerechtelijke autoriteiten in Hongkong „standvastig steunt” in het „bestraffen” van acties die in strijd zijn met de veiligheidswet. Volgens een woordvoerder kan „niemand zich bezighouden met onwettige activiteiten in de naam van democratie” en tegelijkertijd proberen onder een vonnis uit te komen.

De rechtszaak draait om in totaal 47 activisten, politici, juristen en anderen. Alleen de personen die onschuldig zeggen te zijn, moesten donderdag in de rechtbank verschijnen. Twee van deze zestien personen zijn vrijgesproken. De rest is schuldig bevonden aan het ondermijnen van de staat. De 31 anderen hebben schuld erkent. Er kunnen celstraffen van drie jaar tot levenslang worden opgelegd.

Onder meer de Europese Unie, Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben kritiek geuit op het rechterlijke besluit. Westerse landen beschuldigen Beijing ervan in Hongkong op te treden tegen de democratie en ook andere vrijheden in te perken. Vertegenwoordigers uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen waren donderdag bij de zitting in de Hongkongse rechtbank.

De beveiliging rond de rechtbank was opgeschroefd. De Hongkongse veiligheidschef heeft bevestigd dat buiten de rechtbank meerdere mensen zijn aangehouden. De arrestanten „veroorzaakten overlast en vertoonden wanordelijk gedrag”. Het lijkt te gaan om een klein aantal prodemocratische figuren dat probeerde te demonstreren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer