PolitiekChristenvervolging
Kamervragen SGP over christenvervolging Pakistan

SGP-Kamerleden Diederik van Dijk en Chris Stoffer hebben demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot schriftelijke vragen gesteld over christenvervolging in Pakistan.

Redactie politiek
SGP-leider Chris Stoffer. beeld ANP, Robin Utrecht
SGP-leider Chris Stoffer. beeld ANP, Robin Utrecht

Aanleiding voor de vragen zijn twee nieuwsberichten over geweld tegen een christen in de provincie Punjab. Een woedende menigte viel afgelopen zaterdagochtend de oude christen Masih aan nadat hij was beschuldigd van het verbranden van bladzijden uit een Koran, meldde International Christian Concern. Zaterdag lag hij nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus de organisatie. De aanvallers staken de woning van Masih en zijn familie in brand, evenals de schoenenwinkel van zijn zoon.

Van Dijk en Stoffer vragen Bruins Slot naar haar reactie op de artikelen en de achterliggende gebeurtenissen, en naar de trends die de bewindsvrouw ziet omtrent christenvervolging in Pakistan. „Hoe ontwikkelen zich de aard en het aantal van incidenten en de schaal van het geweld?” vragen de SGP’ers.

Spanningen

Ook willen ze weten hoe de minister de inzet beoordeelt van de Pakistaanse overheden en politie om geweld jegens religieuze minderheden tegen te gaan en geloofsvrijheid te bevorderen. Daarnaast vragen de Kamerleden hoe de minister de hulp van lokale religieuze leiders om spanningen te de-escaleren weegt. „Valt die hulp vaker en ook elder te benutten?”

Van Dijk en Stoffer willen ook weten of Nederland contact heeft met islamitische groepen en leiders over christenvervolging in Pakistan en andere landen waar „veel” christenvervolging is. „Zo ja, hoe reageren die groeperingen daarop en wat is de opbrengst van deze contacten?”

Ook horen ze graag van Bruins Slot welke vorm van herstel en compensatie er is voor Pakistaanse christenen bij materiële schade, en of ze weet of er momenteel strafzaken voor blasfemie in Pakistan lopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer