Kerk & religie

Kerken Pakistan moeten zelf beveiligers inhuren

De Pakistaanse politie heeft kerken gesommeerd om particuliere beveiligers in te huren. Dat blijkt uit een brief die Bitter Winter, een onlinemagazine over religieuze vrijheid en mensenrechten, vrijdag publiceerde.

Redactie kerk
21 September 2023 07:18Gewijzigd op 21 September 2023 07:34
Leden van de christelijke gemeenschap in Pakistan protesteerden in augustus tegen geweldsincidenten in Hyderabad. beeld EPA, Rehan Khan
Leden van de christelijke gemeenschap in Pakistan protesteerden in augustus tegen geweldsincidenten in Hyderabad. beeld EPA, Rehan Khan

In de brief van 10 september komt de Pakistaanse politie met veiligheidsvoorschriften die kerken onmiddellijk moeten opvolgen, naar aanleiding van de vele aanslagen op kerken in augustus.

Uit de brief blijkt dat de politie kerken verantwoordelijk stelt voor hun eigen beveiliging. Naast het inhuren van particuliere beveiligers, moeten kerken onder meer ook detectiepoortjes installeren bij de ingang, het terrein beter omheinen en de ramen beveiligen met tralies.

De brief meldt dat „strikte naleving” van de gedane veiligheidsvoorschriften een vereiste is en dat de Pakistaanse politie de identiteit van de ingehuurde beveiligers van tijd tot tijd zal controleren.

In Jaranwala, bij de Pakistaanse stad Faisalabad, werden in augustus 21 kerken vernield of in brand gestoken door groepen moslims en werden er vernielingen aangericht bij een christelijke begraafplaats. Ook huizen van christenen liepen schade op.

Alarmerend

Christenen in de stad Sanyari in Islamabad worden geconfronteerd met „hard politiegeweld en gedwongen uitzettingen”, zegt Watson Gill, spreekbuis van de Pakistaans-christelijke gemeenschap in Nederland. Hij stelt dat „de vijandigheid jegens christenen in de regio een alarmerend niveau bereikt, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over hun veiligheid en fundamentele rechten”.

Rapporten uit Sanyari geven, aldus Gill, aan dat de politie „een reeks brute acties tegen de christelijke inwoners heeft gelanceerd, met verwondingen en trauma’s binnen de gemeenschap tot gevolg”. Bovendien zouden de autoriteiten een campagne zijn gestart om hun huizen te slopen, waardoor velen „dakloos en berooid achterblijven”.

Mensenrechtenorganisaties en religieuze leiders veroordelen de „escalerende crisis”, aldus Gill. „Velen roepen op tot dringende actie om de rechten en veiligheid van christenen in Pakistan te beschermen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer