BuitenlandDagboek Israël
Verkoper in Israël: Kogelvrije voordeur is nu echt in

In de nasleep van de zevende oktober is alles wat aan veiligheid raakt bijzonder actueel in Israël. Dat merken wij ook bij de bouw van ons nieuwe huis.

beeld RD
beeld RD

Als we de deuren uitkiezen, benadrukt de verkoper dat de kogelvrije voordeur nu echt in is. De elektricien probeert ons een ingenieuze warmtebeeldcamera aan te smeren. De ramenleverancier propageert extra stevige rolluiken. Het meest significant in de veiligheidscontext is echter toch wel de bouw van een veilige kamer en alles wat daarbij komt kijken. Sinds de Golfoorlog is het in Israël wettelijk verplicht om ieder nieuw huis met zo’n veilige kamer uit te rusten.

„Israëliërs kunnen kant-en-klare veilige kamers bestellen en laten bouwen zonder voorafgaande bouwvergunning.”

Wat zo’n veilige kamer precies is? Met open mond stonden we toe te kijken hoe die van ons afgelopen maand werd gebouwd. Laag na laag gewapend beton, een stalen deur die zowel kogel- als explosievrij is, en een klein raam dat met stalen platen kan worden afgesloten en als evacuatieroute kan dienen. Bethel Industries, een Israëlisch bedrijf geleid door van oorsprong Duitse christenen, levert ventilatie- en luchtfiltersystemen die explosiegolven en gifgas buiten laten, maar zuurstof doorlaten. Het systeem draagt de toepasselijke naam ”Ark van Noach”.

De veilige kamer blijkt telkens weer een bijzonder effectief beschermingsmiddel. Neem de huidige oorlog. De afgelopen maanden drongen rond de 14.000 projectielen –groot en klein– Israël binnen vanuit Gaza, Libanon en Syrië. De mix van nauwkeurige afweersystemen en wijdverbreide beschermende infrastructuur heeft schade aan ledematen en materiaal significant kunnen beperken. Als ik dit schrijf, komt nieuws binnen over raketaanvallen op de wolkenkrabbers van Tel Aviv. Je moet er niet aan denken hoe dat zou aflopen zonder alle beschermende maatregelen.

Veel Israëliërs moeten het echter om allerhande redenen nog altijd zonder veilige kamer stellen. Nieuw overheidsbeleid dat het papierwerk versimpelt en de kosten beperkt, moet helpen. Tegenwoordig kunnen Israëliërs kant-en-klare veilige kamers bestellen en laten bouwen zonder voorafgaande bouwvergunning.

Die van ons –hoewel nog niet af– staat. Een prettig gevoel. De bouwtechnisch ingenieur knikt goedkeurend bij inspectie. Dan draait hij zijn hoofd naar het grote voorraam aan de oostzijde. „Leuk ook dat jullie naast het bouwen van een veilige kamer aan een eersterangsplek hebben gedacht voor de volgende ronde Syrisch vuurwerk”,  zegt hij met een grote grijns. Het lachsalvo dat volgt, illustreert hoe Israëliërs omgaan met constante dreiging: een grap, een grol en een gezonde dosis voorbereiding.

Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij uit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 62.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer