BuitenlandOorlog in Gaza

Hamas mist data over dodelijke slachtoffers

Over deugdelijke verslaggeving rond het conflict in Gaza is al het nodige te doen geweest. Steeds weer blijkt dat uiterste zorgvuldigheid en voorzichtigheid geboden zijn als het gaat om het achterhalen wat er nu precies in de oorlog gebeurt. Terwijl de publieke opinie vaak voor de waarheid uit loopt.

11 May 2024 16:43
beeld RD
beeld RD

Dat bleek vorige maand en ook begin deze week weer toen berichten opdoken over massagraven die bij een ziekenhuis in Gaza waren aangetroffen nadat Israël daar een militaire operatie had uitgevoerd. In de graven zouden lichamen zijn aangetroffen die sporen van marteling en executie vertoonden. Van sommige slachtoffers waren de handen op de rug gebonden.

Hamas en de daaraan verbonden autoriteiten maakten groot misbaar en wezen direct met de beschuldigende vinger naar Israël. Het leger zou zich op grote schaal aan weerloze mensen hebben vergrepen en een aantal van hen zonder vorm van proces hebben doodgeschoten.

De Verenigde Naties en diverse afzonderlijke landen namen de zaak eveneens hoog op en eisten een diepgaand onderzoek naar vermeende wandaden van de Israëlische strijdkrachten.

Israël verweerde zich door het tonen van satellietbeelden waarop te zien was dat Palestijnen op de bewuste plaatsen al eerder mensen hadden begraven en de lichamen later weer hadden opgegraven. Het leger zou slechts op enkele plekken onderzoek hebben gedaan om te zien of zich onder de slachtoffers ook gijzelaars bevonden. Dat zou met het „hoogste respect voor de doden” zijn gebeurd, aldus een woordvoerder. Onderzoeksplatform GeoConfirmed bevestigde later de lezing van Jeruzalem met een nauwkeurige analyse van beschikbare data.

Het is een van de vele voorbeelden waarbij niet-geverifieerde informatie de lucht in wordt geslingerd. Vanuit bronnen –zoals Hamas– die nu niet bepaald bekendstaan om hun objectiviteit. Maar die vervolgens wel in hoge mate het sentiment van het grote publiek bepalen. Ook als later het tegendeel blijkt, is het kwaad in de beeldvorming al geschied.

Gezondheidswerkers doen onderzoek in massagraf Gaza. beeld AFP

Aan het begin van de oorlog claimde Hamas dat Israël een raketaanval op een ziekenhuis had uitgevoerd. De wereld schreeuwde moord en brand. Toen later bleek dat het om een Palestijns projectiel ging, klonk er nauwelijks verontwaardiging. Enkele maanden geleden beweerde de Palestijnse terreurbeweging dat Israëlische militairen zich bij de inval in een medisch centrum aan verkrachting schuldig hadden gemaakt. Hamas trok dat bericht korte tijd later in.

De in Washington gevestigde denktank Foundation for the Defense of Democracies meldde begin deze week dat het door Hamas gerunde ministerie van Gezondheid niet de namen heeft van zo’n 10.000 dodelijke slachtoffers die volgens het departement bij de oorlog in Gaza zijn gevallen. Vorige maand gaf het ministerie al openlijk toe dat het over volledige data beschikte van 24.000 van de in totaal 34.000 mensen die volgens Hamas bij het conflict zijn omgekomen.

Desondanks zijn dit de cijfers die wereldwijd voor waar worden aangenomen. Over waarheidsvinding gesproken.

rd.nl/buza

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer