BuitenlandBeeldverhaal

Kijkje in wapenfabriek bij productie van granaten voor Oekraïne

Wapenfabrieken draaien wereldwijd op volle toeren. Door de oorlog in Oekraïne is er een schreeuwend tekort aan granaten.

27 May 2024 16:57
Een medewerker pakt een stalen huls voor een 155 mm-granaat in de Scranton Army Ammunition Plant (SCAAP) in Scranton, een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. beeld AFP, Charly Triballeau
Een medewerker pakt een stalen huls voor een 155 mm-granaat in de Scranton Army Ammunition Plant (SCAAP) in Scranton, een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. beeld AFP, Charly Triballeau

Lassen, polijsten, schilderen, afwerken. De Scranton Army Ammunition Plant (Scaap) produceert stalen buizen voor bijvoorbeeld 155 mm-granaten. Gedateerde machines laten in bakstenen gebouwen van meer dan honderd jaar oud artilleriemunitie van de band lopen voor moderne conflicten.

Alle verloven in Scranton zijn ingetrokken. De fabriek, gehuisvest in zeven gebouwen op een 6000 vierkante meter groot terrein, bewerkt ruw staal tot glimmende granaathulzen van zwaar kaliber. Op de millimeter nauwkeurig. Scaap verscheept de stalen granaathulzen vervolgens naar een fabriek in Iowa, waar ze worden gevuld met explosieven.

Voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne produceerde Scranton gemiddeld 7000 granaten per maand. Het Amerikaanse leger werkt aan een vervijfvoudiging van de productie naar 35.000 granaten per maand in 2027 door een modernisering van het fabricageproces. Lijkt fors, maar dit is de hoeveelheid die Oekraïne soms in minder dan een week tijd verschiet.

Oekraïne is een grootverbruiker van granaten in de strijd tegen de Russen. In de oorlog in Oekraïne spelen artilleriekanonnen een hoofdrol, samen met drones. Oekraïne verliest op dit moment in het oosten en noordoosten terrein aan Rusland door ernstige tekorten aan wapens en munitie, dankzij vertraging in de levering door politiek gekissebis in het Westen.

Huiveringwekkend te beseffen dat de glimmende, strak gepolijste granaten straks met dodelijke precisie inslaan op het wrede, rauwe slagveld in Oekraïne. En de levens eisen van jonge militairen, die vaak tegen wil en dank naar het front zijn gestuurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer