Buitenland
Twee jaar cel voor Thaise oppositiepolitica om majesteitsschennis

Een Thaise rechtbank heeft oppositiepolitica en mensenrechtenactivist Chonthicha Jangrew veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de monarchie, meldt haar advocaat. Het parlementslid zou het verbod op majesteitsschennis hebben overtreden in een toespraak die zij drie jaar geleden hield tijdens een protest tegen de regering.

De 31-jarige Chonthicha ontkent schuldig te zijn en is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van een beroep tegen het vonnis. Ze zit in het parlement namens de progressieve partij Move Forward, die streeft naar een versoepeling van de zeer strenge en omstreden Thaise majesteitsschenniswet.

De Thaise wetgeving behoort op dat punt tot de strengste ter wereld. Voor majesteitsschennis kan tot vijftien jaar celstraf worden opgelegd. Tegenstanders zeggen dat de wet te breed wordt geïnterpreteerd en vaak wordt gebruikt om critici het zwijgen op te leggen.

Minstens 272 mensen zijn sinds 2020 in Thailand aangeklaagd om majesteitsschennis. Zeventien van hen zitten in voorlopige hechtenis, zegt mensenrechtenorganisatie Thai Lawyers for Human Rights, die gegevens erover verzamelt en veel van de verdachten juridisch heeft bijgestaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer