GezondheidPodcast Sprekend RD
Gynaecoloog Scheele: In onze cultuur zijn we best streng naar vrouwen

Het merendeel van de mensen die zich bij een arts melden met onverklaarbare klachten, is vrouw. Vaak kan de arts in kwestie de klacht ook niet meteen thuisbrengen. Daardoor moeten vrouwen vaak jaren wachten op een diagnose, en lopen ze soms met gevaarlijke kwalen door die niet worden aangepakt.

Redactie podcast
24 May 2024 07:58Gewijzigd op 24 May 2024 13:10
Mirjam Kaijer en Fedde Scheele. beeld RD
Mirjam Kaijer en Fedde Scheele. beeld RD

Iets dergelijks overkwam Mirjam Kaijer, vertelt ze in de nieuwe aflevering van Sprekend RD. Ze ging met klachten als oorsuizen, spierpijn en haarproblemen naar de huisarts, maar komt er na pas tien jaar achter wat er echt aan de hand is: een goedaardige tumor van de schildklier. Haar eigen ervaringen brachten haar ertoe Voices for Women op te richten: een organisatie die meer bekendheid wil geven aan vrouwspecifieke klachten, waar in de geneeskunde nog te weinig aandacht voor is. Zaterdag organiseert Voices for Women de eerste Nationale Dag van de Vrouwengezondheid, waar onder meer demissionair minister van Volksgezondheid Pia Dijkstra komt spreken.

Volgens Kaijer gaat de geneeskunde nog te zeer uit van het mannenlichaam. „Medicatie bijvoorbeeld is gebaseerd op de gemiddelde blanke man. Dus met meer lichaamsvet, een heel andere bouw en een heel ander hormonaal stelsel. Dan kun je begrijpen dat vrouwen 60 procent vaker bijwerkingen hebben en 33 procent vaker met ernstige bijwerkingen worden opgenomen in het ziekenhuis.” Ook krijgen vrouwen bij klachten regelmatig te horen dat ze maar naar een psycholoog moeten gaan, terwijl de oorzaak fysiek is.

Fedde Scheele, gynaecoloog in het OLVG en onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ziet een sociologische oorzaak voor het feit dat klachten van vrouwen minder serieus genomen lijken te worden dan die van mannen. „In onze cultuur zijn we best streng naar vrouwen. Bijt maar even door, zeggen moeders tegen hun dochter die klaagt over haar menstruatie. Het hoort er allemaal bij. Dus de vrouwen zijn stoer, wat mooi is, maar je kunt ook te stoer zijn. En behandelaren denken: daar ga je niet dood aan, doorbijten hoort bij het leven.”

Beluister de podcast hier:

Bovendien is er sprake van een kennishiaat. En die kan vergaande gevolgen hebben. Een vrouwenlichaam werkt namelijk echt heel anders dan een mannenlichaam. Bij bijvoorbeeld een hartaanval zijn er andere symptomen.  „Als een vrouw met een hartinfarct op de eerste hulp komt, heeft ze zes keer zoveel kans als een man dat die diagnose gemist wordt.” „Alles in het vrouwenlichaam wordt anders ziek”, vertelt Mirjam Kaijer. Beiden hopen dat de bijeenkomst zaterdag ertoe leidt dat er meer onderzoek komt naar ziektes en aandoeningen bij vrouwen en dat vrouwen zelf meer opkomen voor hun klachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer