OpinieWat zeg je dan?
Gods geboden zijn niet nodig om gelukkig te zijn

”Waar is God eigenlijk voor nodig? Er zijn zoveel ongelovigen die een gelukkig leven hebben zonder zich te hoeven bekommeren om allerlei wetten en regels van het geloof.”

Jan-Dirk Liefting
beeld RD
beeld RD

Bij deze vraag ben je misschien geneigd om God en Zijn Woord te gaan verdedigen. Maar dat hoeft niet. Dat kan Hij Zelf wel. Laat Hem maar spreken. Vertrouw daarom vooral ook op Zijn Woord en Geest: „Want het Woord Gods is levend en krachtig, en scherpsnijdender dan enig tweesnijdend zwaard, en gaat door tot de verdeling der ziel, en des geestes, en der samenvoegselen, en des mergs, en is een oordeler der gedachten en der overleggingen des harten” (Hebreeën 4:12).

We hoeven niet op elke vraag een pasklaar antwoord te hebben. Vaak helpt dat ook niet. We mogen als christenen, geleid door de Heilige Geest, ”maatwerk” durven leveren omdat achter elk vraag vaak een heel verhaal zit. Daarom kunnen we ons beter verdiepen in de vraagsteller. Waarom stelt die deze vraag?

Het zou zomaar kunnen dat de vraagsteller diep van binnen voelt dat God er is maar om wat voor reden ook eigenlijk niet in Hem wil geloven. Misschien vanwege de gevolgen ervan. Eigenlijk zoekt zo iemand redenen om niet in God te hoeven geloven en zo bekering van zich af te houden.

Het kan ook zijn dat iemand een totaal verkeerd beeld heeft van God. Misschien denkt die wel  dat we God alleen nodig hebben voor een beetje hulp en steun in het leven. Het enige wat wij dan moeten doen is ons aan Gods regels houden. Maar als we verder al een gelukkig leven hebben kunnen we het wel zonder God af. Kortom, het maakt nogal uit waarom iemand deze vraag stelt. Daarom moeten we eerst goed luisteren en doorvragen, voordat we antwoord geven.

Maar als je antwoord wilt geven, wat zeg je dan? Wat als zo iemand God niet als Schepper erkent? Persoonlijk, zou ik een wedervraag stellen: „Waarom heb jij je vader nodig?” Iedereen zal dan erkennen dat je vader nodig is om geboren te worden en in de meeste gevallen heeft de vader met de moeder ook gezorgd voor de opvoeding. Zo mag je ook belijden dat God onze Schepper is en dat er zonder Hem geen leven op aarde was en dat Hij het leven ook onderhoudt.

„Het geluk dat een kind van God mag bezitten is blijvend. Ook als we de grens van leven en dood overgaan.” beeld Unsplash

Het tweede deel van de vraag suggereert dat we God alleen maar voor dit leven nodig hebben om hulp en steun als het moeilijk is. Ondertussen is de praktijk van het leven vaak dat ongelovigen het net zo goed, of soms beter hebben dan christenen en ook erkennen dat ze gelukkig zijn. Waarom zou je je dan aan al die moeilijke regels houden? Maar is het wel zo erg om je aan al die regels te houden? Is het zo erg dat ik niet mag stelen, liegen en overspel doen? Gods regels zijn best uit te leggen en zijn ook voor ons eigen welzijn.

De vraagsteller is gelukkig zonder God. Hij lijkt zich hier dus ook niet te bekommeren over het leven na dit aardse bestaan en zal zich ook niet afvragen hoe hij God dan zal ontmoeten. En dat menen ze op hun manier vaak ook echt. Maar besef wel dat we al het geluk dat we hier op aarde hebben, vroeg of laat een keer los moeten laten. Getuig dan maar dat het geluk dat een kind van God mag bezitten zal blijven, ook als we de grens van leven en dood overgaan.

Je mag dan eenvoudig uitleggen én getuigen hoe het leven is ontstaan. Dat God ons goed heeft geschapen maar dat wij Hem de rug hebben toegekeerd. De relatie met onze Schepper is gebroken. De zondeval. Dat alle ellende waar we nu mee te maken hebben daar zijn oorspong heeft. Gelovig en niet gelovig, allemaal zitten we in deze ellende. En ja, de ene mens heeft het soms wat beter dan de andere. Maar zelfs als wij het misschien redelijk goed hebben, zullen we toch ook medelijden hebben met andere mensen die het wel moeilijk hebben. Alle demonstraties tegen oorlog, onrecht en geweld laten dit ook zien. Ook al hebben we het zelf goed, er blijft nog heel veel ongeluk, pijn en verdriet op aarde over. Ten diepste is echt geluk hier op aarde niet te vinden.

Dus waarom zou je dan in God geloven, ondanks alle ellende op aarde? Een christen mag het leven hier op aarde leven met God. Een christen ontvangt alle steun van God en heeft gegronde hoop voor de toekomst. Dit gun je iedereen!

Getuig dan maar van het grote reddingsplan van de Heere. Dat Hij door het offer van Zijn Zoon Jezus Christus, een mogelijkheid heeft gegeven om de relatie met Hem weer te herstellen en een toekomst heeft beloofd in alle volmaaktheid! Des te meer reden voor ons om eenieder op te roepen: Bekeer u en geloof het Evangelie! Want waarom zoudt gij sterven?

De auteur is voorzitter van de stichting Evangelisatie Sjofar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Wat zeg je dan?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer