Organisaties die in Nederland hulp bieden bij armoede, zagen het afgelopen halfjaar het aantal hulpvragen stijgen. Met name alleenstaande ouders klopten vaker aan voor onder meer voedsel, verzorgingsproducten en kleding.
Dat bleek vrijdag uit onderzoek van Stichting Armoedefonds. Van de 477 ondervraagde organisaties zag 51 procent het aantal hulpvragen stijgen. Het gaat daarbij vooral om lokale, onafhankelijke organisaties die voorzien in basale levensbehoeften.
Hoewel de armoedecijfers volgens het Centraal Burau voor de Statistiek dalen, ziet het Armoedefonds dat niet terug in de praktijk. Woordvoerder Lotte Meerhoff: „Er is nog steeds een groot taboe op armoede. Niet iedereen in armoede meldt zich bij de gemeente of een organisatie voor hulp. Een mogelijke verklaring voor de huidige stijging is dat mensen nu steeds vaker wél om hulp vragen.”
Waarom dat zo is, kan ze niet zeggen. Zou de stijging verklaard kunnen worden doordat het taboe op het vragen van hulp is afgenomen? Meerhoff denkt van niet. „Het taboe is nog steeds groot.”
De kosten van levensonderhoud zijn volgens de bewuste organisaties voor veel mensen reden om hulp te vragen. „Ook geven hulporganisaties aan dat zij steeds vaker mensen zien die schulden hebben, of geen financiële buffer”, vertelt Meerhoff. De energierekening en hoge zorgkosten brengen mensen eveneens in de problemen.
Naast voedselhulp voorzien organisaties bijvoorbeeld in kleding en verzorgingsproducten, zoals menstruatieartikelen, wasmiddel en luiers. Het Armoedefonds beheert een loods in Rosmalen, waar hulporganisaties dergelijke spullen kunnen ophalen om ze vervolgens weer uit te delen. Meerhoff: „We zien dat de meest basale producten ontbreken bij mensen. Laatst klopte een moeder met haar kind aan voor een nieuwe broek. Wij zeiden: Pas je hem even? De moeder gaf aan dat dat niet nodig was. Na enig aandringen bleek waarom: het kind had geen onderbroek aan.”
„We zien dat de meest basale producten ontbreken bij mensen” - Lotte Meerhoff, woordvoerder Stichting Armoedefonds
In de afgelopen zes maanden deden alleenstaande ouders met kinderen het vaakst een beroep op lokale armoedehulp. Ook vluchtelingen, stellen met kinderen en alleenstaanden maakten daar veel gebruik van.
Regeerakkoord
Vooral mensen met een minimumloon of bijstandsuitkering komen in de problemen, ziet Meerhoff. Het was daarom een tegenvaller dat in het nieuwe regeerakkoord met geen woord gerept wordt over een verhoging van het minimumloon en de bijstandsuitkering. Meerhoff hoopt „dat daar alsnog stappen in gezet gaan worden”.
Met de voorgenomen halvering van het eigen risico is het fonds wel blij. „We zien nu veel dat mensen niet naar de dokter gaan uit angst voor hoge kosten. Deze maatregel kan mensen structureel helpen.”