Scheidend directeur van Opwekking Ruben Flach wilde christenen uit alle kerken bij elkaar brengen
Mensen uit alle kerken bij elkaar brengen en leiders leren dat verantwoording afleggen belangrijk is. Dat was tien jaar lang de missie van Ruben Flach, scheidend directeur van Stichting Opwekking.
Een opvolger is er nog niet, er was intern geen aanleiding om te vertrekken en wat hij nu gaat doen weet hij niet. Toch is Flach (55), lid van de pinkstergemeente Kom en Zie in Rotterdam, ervan overtuigd dat God hem duidelijk maakte dat er een nieuwe fase in zijn leven aanbreekt. Komend weekend is hij voor het laatst als directeur in actie op de jaarlijkse Pinksterconferentie van Opwekking in Biddinghuizen, met meer dan 60.000 bezoekers het grootste christelijke evenement van Nederland.
Wat wilde u bereiken als directeur?
„Een van de redenen waarom ik in 2015, na een jaar meelopen, ja zei tegen Stichting Opwekking, was dat de conferentie gelovigen uit allerlei kerken bij elkaar brengt. Dat vind ik prachtig.
Wel wilde ik graag dat er op de Pinksterconferentie meer plek kwam voor niet-christenen. Daarom ben ik met de stichting Alpha Nederland gaan samenwerken. Die organiseert nu al jaren tijdens de conferentie een programma om kennis te maken met het christelijk geloof.
Daarnaast vind ik dat we jongeren meer ruimte moeten geven. Bewust geef ik hun een taak in gewone diensten op de conferentie, en niet alleen in een speciaal jongerenprogramma. Je moet verbinding maken tussen de generaties.
Ten slotte: ik ben vanuit Opwekking veel bezig geweest met het trainen van leiders in het bedrijfsleven en de kerk. Al een jaar of twaalf organiseren we de Global Leadership Summit. Ik zie namelijk een enorme nood onder leiders om in allerlei opzichten gezond te blijven. De laatste tijd zijn er veel leiders die vallen, bijvoorbeeld vanwege misbruik. Dat is verdrietig voor de slachtoffers, maar ook voor de kerk.”
Onlangs uitte de charismatische voorganger David de Vos stevige kritiek op de leiderschapscultuur in evangelische kringen. Bent u het met hem eens?
„Ik vind het nog wel meevallen met de kritiek in zijn boek. Ik geloof ook niet dat sektarisme echt een rol speelt in evangelische kringen.
Maar leiderschap is daar wel een punt van aandacht. Ik gun leiders dat ze een cirkel van verantwoording en toetsing om zich heen creëren. Veel voorgangers kunnen hun eigen gang gaan, ondanks een team van oudsten. In onze wereld, waarin we veel geestelijk duiden, zijn toetsstenen erg belangrijk.”
Wie is voor u een inspirerend voorbeeld als leider?
„Mijn eigen vader. We woonden als protestantse zendelingen in een rooms-katholiek dorp in Brazilië. Toen mijn vader vlak voor zijn sterven –nu zo’n dertig jaar geleden– in het ziekenhuis lag, hoorde hij dat de pater, die het hem altijd lastig had gemaakt, aan een hartstilstand was overleden. Hij huurde een taxi en was de eerste die een bloemenkrans op de kist legde. Toen zagen de mensen hoe we echt in het leven stonden. Ik heb van jongs af aan geleerd dat je, te midden van strijd en vijanden, de liefde van Jezus moet delen met mensen.”
„Het gesprek over homoseksualiteit moet plaatsvinden in de geborgenheid van de lokale kerk” - Ruben Flach, scheidend directeur Stichting Opwekking
Vorig jaar was er kritiek op het optreden van de band InSalvation op de Pinksterconferentie, omdat die zich eerder uitsprak tegen praktiserende homoseksualiteit. Daarop zei een bestuurslid van Opwekking tegen het Nederlands Dagblad (ND) dat de stichting werkt aan een standpunt over dit onderwerp. Dit jaar staat de band opnieuw op uw podium. Heeft Opwekking inmiddels een standpunt?
„Wij hebben nooit gezegd te werken aan een standpunt over dit onderwerp. Die krantenkop van het ND was geen uitspraak van ons. Dat heeft men toen zo geïnterpreteerd op basis van wat dat bestuurslid zei.”
Die indruk wekte het bestuurslid althans wel. Begrijpt u dat mensen wel duidelijkheid verlangen over dit onderwerp?
„Ik begrijp dat beide kanten –progressieven en conservatieven– duidelijkheid willen, maar het gesprek hierover moet plaatsvinden in de geborgenheid van de lokale kerk. Statements hierover moet je maken in relatie met de mensen over wie het gaat. Als organisatie die vier dagen per jaar mensen uit het hele land bij elkaar brengt, proberen wij een uitspraak hierover zo lang mogelijk te vermijden.
Wat ons verbindt, is Christus. De vraag die op de Pinksterconferentie het minst gesteld wordt, is: Uit welke kerk kom je? Dat vind ik mooi.”
„We kunnen God niet voor ons karretje spannen” - Ruben Flach, scheidend directeur Stichting Opwekking
In reformatorische hoek klinkt de kritiek dat de theologie van de Pinksterconferentie uit balans is, omdat deze een oppervlakkige geloofsbeleving in de hand werkt, ten koste van eerbied en zondebesef. Wat vindt u daarvan?
„Vanuit mijn perspectief probeerde ik de theologie in evenwicht te houden. Een kritiekpunt op de muziek die Opwekking jaarlijks uitbrengt was dat er te weinig ruimte was voor een theologie van het lijden. De laatste jaren geven we daar juist veel aandacht aan. Ik herinner me dat we het lied ”Maak ons hart onrustig, God” wilden opnemen, en dat dat in mijn eigen band tot weerstand leidde. Maar Opwekking erkent juist dat God niet altijd de oplossing geeft voor problemen. Hij is daarin wel aanwezig.
Tijdens de conferentie hebben we op zondagavond altijd een dienst van gebed voor zieken. Opwekking noemt het géén genezingsdienst. Dat heeft alles te maken met ons theologische perspectief: we kunnen God niet voor ons karretje spannen. We geloven stellig in de soevereiniteit van God.”