Kerk & religie
„Kom uit je vijgenboom”, roept Jeroen Dorstijn bezoekers Opwekking op

Volgeladen auto’s, campers en tientallen caravans: de parkeerterreinen van Walibi Holland in Biddinghuizen stromen vrijdagavond gestaag vol. Zo’n 53.000 belangstellenden bezoeken dezer dagen de 53e editie van pinksterconferentie ”Opwekking”.

De grote samenkomsttent op het conferentieterrein. beeld André Dorst
De grote samenkomsttent op het conferentieterrein. beeld André Dorst

Drie, twee, één: in de grote, witte tent die op het midden van het conferentieterrein staat wordt afgeteld. Het programma begint. Duizenden bezoekers staan op en zingen mee: ”Heer U bent welkom, welkom. U bent welkom, grote Koning”. Handen gaan de lucht in of klappen op het ritme van de muziek. Volgens Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking, „zit de sfeer er geweldig in”.

„Samen bouwen we aan een werkplek van de Heilige Geest. Ik hoop dat je met verwachting bent gekomen, want dan komt Jezus je tegemoet”, verwelkomt Flach de aanwezigen. Terwijl de collecte-emmers door de tent gaan, speelt de band Opwekkingsmuziek.

Op het evenemententerrein van Walibi Holland bij Biddinghuizen vindt vanaf vrijdagavond tot maandagmiddag het christelijk evenement Opwekking plaats. Het thema van dit jaar is ”Maar wij zien Jezus”. Meer dan 23.000 kampeerders brengen het weekend door op het conferentieterrein. De organisatie verwacht daarnaast nog 30.000 daggasten. Ook online wordt de conferentie gevolgd.

Een van de kampeerders is Leander de Groot (20) uit Andel. Hij zegt al sinds zijn geboorte mee te gaan naar Opwekking. „Ik vind het nog altijd leuk en gezellig. Je zit hier in een christelijke bubbel en dat is ook weleens fijn.” Voor de student werktuigbouwkunde, die is aangesloten bij de hervormde gemeente in Andel, helpt de conferentie om „na een jaar minder met God bezig te zijn geweest, nu weer meer aandacht voor Hem te hebben”.

Vijgenbladeren

Om half negen beklimt Jeroen Dorstijn het podium. Hij is voorganger en oprichter van GODcentre Gouda, een jonge en snelgroeiende evangelische gemeente. Dorstijn leest de geschiedenis van Zacheüs voor. „Vanavond zoomen we in op ”Jezus ziet jou”. Zacheüs probeerde Jezus te zien en klom daarom in de vijgenboom. Hij wilde anoniem blijven. Vanavond zitten er veel Zacheüssen in de zaal”, stelt Dorstijn. „We verschuilen ons in onze vijgenboom. Je zit hier wel, maar je bedekt wat je afgelopen week op internet gezien hebt achter vijgenbladeren. Je wilt niet dat anderen weet hebben van de verkeerde woorden die uit je mond zijn gekomen, de roddels die je uitsprak, of van de donkere plek op je hart van pijn of teleurstelling. Je denkt dat de vijgenbladeren veiligheid kunnen bieden, maar ze houden je weg bij de Enige Die de angst en schaamte kan uitdrijven.”

Vooruitwijzing

„De vijgenbladeren komen we al vroeg in de Bijbel tegen”, vervolgt de Goudse voorganger. „Adam en Eva maken schorten van vijgenbladeren nadat ze gezondigd hebben. Schaamte is het eerste wat in de wereld komt door de zonde. De oplossing die Adam en Eva bedenken is: verschuilen en bedekken. Dat is een menselijke oplossing, maar niet Gods oplossing. God roept het eerste mensenpaar tevoorschijn en bekleedt ze met dierenvellen. Er heeft bloed gevloeid van de dieren die daarvoor geslacht zijn. Dat is al een vooruitwijzing naar het bloed dat aan het kruis van Jezus zou gaan vloeien. Jezus staat vandaag onder jouw vijgenboom en zegt: „Ik zie jou”. Blijf niet op een afstand staan, kom uit je boom. Zacheüs liet Jezus de donkere kant van zijn leven zien, toen hij Hem thuis uitnodigde in zijn veel te grote huis dat zijn eigendom was door oneerlijk verkregen geld. Durven wij ook de donkere kant van ons hart aan Jezus te laten zien?”

„Als we Jezus echt zien, dan worden we blind voor de wereld”, legt de voorganger uit. „Saulus ziet Jezus en wordt blind. Hij is dan niet langer bezig met zijn eigen eer en aanzien, omdat zijn leven Christus is. Zo vaak zijn we bezig om alles om ons heen scherp te zien. We denken dat we nieuwswebsites beter uit ons hoofd moeten kennen dan de Bijbel. Maar dit is de enige echte waarheid”, zegt Dorstijn, terwijl hij zijn Bijbel omhoog houdt.

Ontmoeting

Voor Sander Fiddelaar (34), aangesloten bij de ”You’re The Flame Ministries”-gemeente in Harderwijk, is het de zevende keer dat hij de Pinksterconferentie bezoekt. Dit jaar kampeert hij voor het eerst op het terrein. Wat hem bij Opwekking brengt? „Ik ben hier op zoek naar God. Hier kan ik Hem én medechristenen ontmoeten. Dat is heel bijzonder.”

InSalvation

Tijdens de conferentie vinden er verschillende lezingen plaats. Zondagmiddag treedt de band InSalvation op tijdens de sing-in. Dat InSalvation door Opwekking is uitgenodigd, zorgde afgelopen week voor veel ophef op sociale media. De band kwam vorig jaar oktober in opspraak omdat die weigerde op te treden in een kerk met een homoseksuele voorganger. Onder meer schrijver John Lapré, zelf homoseksueel, liet weten niet naar de conferentie te komen omdat de organisatie InSalvation heeft uitgenodigd. Opwekkingsdirecteur Flach liet echter weten geen reden te zien om de band van het programma te halen.

In de verte klinkt de beat van de jongerentent. Ouders met kleine kinderen begeven zich richting het kampeerterrein. De zon is inmiddels weggezakt achter de rij bomen aan de rand van het terrein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer