Binnenland
Alle UvA-locaties openen donderdag deuren na tweedaagse sluiting

De locaties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) openen donderdag hun deuren weer, na een tweedaagse sluiting. Dat maakte Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur (CvB), woensdagochtend bekend.

ANP

Het risico om de deuren te openen is volgens Ten Dam „aanvaardbaar”. „Het doorgaan van onderwijs en onderzoek voor alle 42.000 tot 43.000 studenten met tentamens in het vooruitzicht is een enorm belangrijk punt voor ons”, zegt ze. „Zolang het aanvaardbaar is, gaan we weer open.”

Ten Dam sluit nieuwe protesten niet uit en zegt dat het bestuur de ontwikkelingen „op de voet” volgt. „We doen een enorm beroep op medewerkers en studenten om de rust te bewaren”, voegt ze toe.

De UvA-locaties waren dinsdag en woensdag dicht om de pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen plaatsvonden. Het CvB nam dat besluit nadat maandag een protest dat rustig was begonnen, uitmondde in de bezetting van de Roeterseilandcampus door actievoerders. Uiteindelijk moest de mobiele eenheid (ME) er aan te pas komen om de actievoerders uit het gebouw weg te halen.

Het CvB is de schade aan de Roeterseilandcampus aan het inventariseren. Er zijn onder meer schermen stukgemaakt en bespoten met verf en meubilair gesloopt om barricades van te maken, legt het bestuur uit. De schade van de protesten van vorige week raamde de UvA dit weekend op 1,5 miljoen euro.

De actievoerders demonstreren sinds vorige week tegen het optreden van Israël in de Gazastrook en eisen dat het bestuur de banden met Israëlische instituten doorsnijdt. Het protest van maandag richtte zich ook op het politie-optreden tijdens de actie van vorige week. Demonstranten vinden dat de politie te hard optrad.

De politie van Amsterdam zegt meerdere klachten te hebben binnengekregen over het optreden van de politie tijdens demonstraties. „Of die leiden tot aangiften, moet nog blijken”, aldus een woordvoerster. Ze laat ook weten dat al het geweld dat de politie gebruikt, wordt gemeld en intern wordt onderzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer