Koning Charles is beschermheer geworden van het Britse Bijbelgenootschap. Hij volgt daarmee zijn moeder op, die zeventig jaar beschermvrouwe was.
Dat maakte de Bible Society vorige week bekend .
Het ruim 200 jaar oude Bijbelgenootschap heeft sinds 1943 een koninklijke beschermheer of -vrouwe. De eersten waren koning George VI en zijn vrouw koningin Elizabeth. De moeder van koning Charles, Elizabeth II, vervulde die taak sinds 1952, toen ze de troon besteeg. Ze overleed in 2022. Charles heeft aangegeven dat hij „met veel plezier het beschermheerschap van de Bible Society aanvaardt”.
Het geloof van de koning is volgens het Bijbelgenootschap „diep geworteld” in de Church of England. Bij zijn troonsbestijging vorig jaar vertelde Charles religieuze leiders „een toegewijd anglicaans christen” te zijn en beloofde hij bij zijn kroning „de wetten van God en de ware belijdenis van het Evangelie te handhaven”.
Het beschermheerschap van de koning laat zien dat de vorst het werk van het Bijbelgenootschap „kent en waardeert”, aldus de Bible Society.
Het Bijbelgenootschap verwijst naar de lange band met het Britse vorstenhuis. „Onze koninklijke connecties gaan terug tot koningin Victoria, die in 1838 lid werd van het genootschap.”
Directeur Paul Williams van de Bible Society zegt „dankbaar” te zijn voor het beschermheerschap. „Dit is een bevestiging van de waarde van het werk van het Bijbelgenootschap in het delen van Gods Woord in binnen- en buitenland.”
Het beschermheerschap van de koning is volgens hem „een teken dat de Bijbel serieus wordt genomen in het hart en leven van ons land. We zijn blij dat de band met de koninklijke familie, die onder koningin Elizabeth zo veel voor ons betekende, wordt voortgezet.”
Gratis portret
De regering maakte vorige week bekend dat kerken vanaf 5 juni een gratis ingelijst officieel portret van koning Charles kunnen aanvragen. De regeling maakt deel uit van een 8 miljoen pond (9,3 miljoen euro) kostend regeringsprogramma om „burgerlijke trots” te stimuleren en „de nieuwe regeerperiode te vieren”.
Vorige maand kreeg vicepremier Oliver Dowden de nodige kritiek omdat gevangenissen wel in aanmerking kwamen voor het programma, maar kerken niet. De koning staat formeel aan het hoofd van de Kerk van Engeland.
De regeling geldt ook voor onder meer ziekenhuizen en universiteiten.