Kerk & religie
Rapport Zuidelijke Baptisten: Gun elkaar vrijheid

NASHVILLE. De Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten moeten „alles doen wat in hun vermogen ligt” om een theologische richtingenstrijd in het kerkverband te voorkomen.

Redactie kerk
Foto EPA
Foto EPA

Gun anderen vrijheid op ondergeschikte punten, ga elkaar niet verketteren. Dat is de teneur van een rapport, opgesteld door negentien leden van de Zuidelijke Baptisten. Het rapport gaat over de positie van calvinistische opvattingen in het kerkverband.

Die is nogal omstreden. Sinds midden jaren negentig maakt een groep baptisten zich zorgen over de opmars van het calvinisme. Twaalf vooraanstaande theologen sloegen vorig jaar juni alarm over de calvinistische leer van verkiezing en verzoening. „We verzetten ons vriendelijk doch beslist tegen de calvinistische heilsleer.”

In augustus stelde de president van het uitvoerend comité van de Zuidelijke Baptisten, Frank Page, een adviescommissie in. Deze commissie brengt nu een rapport uit. Daarin roept ze kerkleden op elkaar vrijheid te gunnen en schouder aan schouder te staan. De opstellers erkennen dat er inderdaad „enkele uitdagende maar niet onoverkomelijke punten van spanning” zijn tussen calvinisten en niet-calvinisten. Maar, zeggen ze, we willen daar „eerlijk en respectvol” over praten. „Meningsverschillen over het calvinisme mogen onze samenwerking in prediking, zending en evangelisatie niet bedreigen.”

De opstellers pleiten ervoor de theologische richtingen binnen de kerk niet alleen te erkennen, maar ook te waarderen en te koesteren. „De bijdragen van deze stromingen voeden ons.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer