Kerk & religieInterkerkelijk ochtendgebed 

Ochtendgebed in Bovenkerk Kampen: Bijbellezen, zingen en bidden voor de stad

De ene keer zijn er tien mensen, de andere keer twintig. Tijdens het wekelijkse ochtendgebed in de Bovenkerk in Kampen volgen ze een sobere liturgie, waarbij ze onder meer bidden voor de stad.

11 May 2024 11:51
Ochtendgebed in de Bovenkerk in Kampen. Links voorin staat ds. Sjoerd van der Velde. beeld RD, Anton Dommerholt
Ochtendgebed in de Bovenkerk in Kampen. Links voorin staat ds. Sjoerd van der Velde. beeld RD, Anton Dommerholt

Woensdagochtend, kwart over acht. Jan Quintus Zwart, manager van de Bovenkerk, opent de deur van het monumentale bedehuis, waar de protestantse gemeente in 2017 haar laatste eredienst hield. Even later druppelen er tien inwoners van de Hanzestad binnen, die plaatsnemen in het koor. Vanwege de meivakantie zijn het er minder dan gemiddeld, zegt Zwart.

Bij de ingang ligt de liturgie voor het ochtendgebed klaar, deze keer samengesteld door ds. S. van der Velde, emeritus voorganger van de vrije evangelische gemeente Kampen. Op de orgelbank zit Gerwin van der Plaats. Hij speelt op het Reil-koororgel ”Gouden harpen ruisen” en ”Wij knielen voor Uw zetel neer”.

Om halfnegen heet ds. Van der Velde de bezoekers welkom en steekt een kaars aan. Na een kort gebed zingen de aanwezigen Psalm 47:1 en 2. De liturgie vermeldt vervolgens twee Bijbellezingen –Psalm 145 en Handelingen 1:1-8– en het lied ”Kroont Hem met gouden kroon”.

Na de tweede lezing is er „tijd voor verstilling, persoonlijk gebed of gedachten over de Bijbellezingen”, zegt ds. Van der Velde. Van buitenaf dringt het geluid van een claxon de kerk binnen. Verder is het vijf minuten nagenoeg stil.

Tijdens een ”open gebed” spreken drie bezoekers een korte dankzegging of voorbede uit. Het gebedsmoment wordt afgesloten door ds. Van der Velde en het gezamenlijk uitgesproken ”Onze Vader”, waarna Van der Plaats ”Jezus, Hij is Koning” speelt. Tot slot vormen de aanwezigen een kring en spreken een zegenbede uit: „De Heer zal voor je zijn, om je de juiste weg te wijzen. De Heer zal achter je zijn om je te beschermen tegen gevaar.”

Opwekking

Het ochtendgebed ontstond zo’n vier jaar geleden, vertelt ds. M. Luth, voorganger van de baptistengemeente in Kampen, die „ongeveer 750 zielen” telt. Hij is een van de initiatiefnemers van het wekelijkse gebedsmoment, waaraan bij toerbeurt voorgangers uit vier plaatselijke gemeenten meewerken.

„We gebruiken een vaste vorm, waarbij het niet uitmaakt welke predikant het ochtendgebed leidt. Er is ruimte voor het Woord, een psalm, een lied en gebed. Terugkerend is in ieder geval het gebed voor burgemeester en wethouders, Kamper kerken en eenheid, de nood in de wereld en het getuigenis van het Evangelie in de stad. Voor mijzelf is het altijd een hoogtepunt in de week.”

Behalve bij het ochtendgebed is ds. Luth betrokken bij een bidstond van predikanten en kerkelijk werkers uit Kampen, die gemiddeld een keer per maand samenkomen. „We verootmoedigen ons, doen voorbede voor de samenleving en bidden om een geestelijke herleving, een opwekking in onze stad en ons land.”

De afgelopen tijd heeft ds. Luth contact gezocht met de predikanten in IJsselmuiden, dat onder de gemeente Kampen valt. Hij hoopt binnenkort ook samen met hen maandelijks een bidstond te gaan houden.

Traditie

Deze woensdag voor Hemelvaartsdag lopen de meeste deelnemers aan het ochtendgebed in de Bovenkerk om negen uur naar de torenkamer, waar de koffie klaarstaat.  „Ik vind het altijd een mooi begin van de morgen”, zegt ds. Van der Velde. Hij spreekt van „een bijna heilig moment in dit eeuwenoude gebouw in de stad, in de traditie van de kerk der eeuwen”.

„Biddende mensen zijn het kloppende hart van de stad en van de kerk” - Gerwin van der Plaats, organist in Kampen

Organist Van der Plaats is „vanaf het allereerste begin” bij het initatief betrokken en zorgt zo’n 45 keer per jaar voor de muzikale begeleiding. „Ik kijk er altijd naar uit, ook al is het soms afzien, bijvoorbeeld als je in de winter met een temperatuur van nul graden in de kerk zit. Dat hoort er ook bij. Biddende mensen zijn het kloppende hart van de stad en van de kerk.”

Aan tafel zit ook Kasper Haar (69), lid van de christelijke gereformeerde kerk in Kampen. „Het ochtendgebed is een rustmoment in de week. Het is jammer dat er zo weinig mensen komen. Ik zou het niet graag missen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer