Buitenland
Al Jazeera herdenkt Shireen Abu Akleh twee jaar na haar dood

Nieuwszender Al Jazeera heeft zaterdag stilgestaan bij de dood van verslaggeefster Shireen Abu Akleh. Al Jazeera wijdde een videoreportage aan de Palestijns-Amerikaanse journaliste die precies twee jaar geleden in het stadje Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, door Israëlisch vuur om het leven werd gebracht.

Voor het item keerde de Qatarese zender terug naar de plek waar Abu Akleh toen aan het werk was, waar ondertussen met verschillende muurschilderingen aan haar een eerbetoon is gebracht. Daar werd gesproken met verschillende families die haar goed kenden. Abu Akleh werkte tot haar dood ruim 25 jaar voor Al Jazeera en is in de Arabische wereld een van de bekendste journalistieke gezichten.

Haar dood toen, waarvan Israël in september 2022 heeft verklaard dat ze „per ongeluk” door Israëlisch geweervuur om het leven zou zijn gekomen, zorgde ook in de mediawereld voor geschokte reacties. In het licht van de Gazaoorlog, waarbij volgens de laatste tellingen tot nu toe minstens 97 journalisten zijn omgekomen, noemt de internationale journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) al die incidenten „het smoren van de journalistiek in Palestina”.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) riep de Amerikaanse politiedienst FBI vrijdag op „een tijdlijn vrij te geven van het achttien maanden lopende onderzoek naar haar dood”. Verder werd ook het Internationaal Strafhof in Den Haag verzocht om de aanklacht van haar familie en werkgever in behandeling te nemen en Israël opgeroepen mee te werken aan een eventueel onderzoek, staat in een verklaring. Het strafhof, waarbij Israël niet is aangesloten, ontving die aanklacht ruim twee jaar geleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer