Waarom kerkverlating vaak geleidelijk gaat
Kerkverlating: aan geen kerk gaat het voorbij. Maar wat zijn de oorzaken van de teruggang, en gaat het overal minder goed? In deze aflevering van Sprekend RD gaan socioloog en oud-RD-hoofdredacteur C.S.L. Janse en RD-kerkredacteur Addy de Jong met elkaar in gesprek over dit thema.
Cijfers geven van kerkverlating is lastig, vertelt Janse. Dat komt doordat veel mensen die feitelijk niet meer naar de kerk gaan, nog wel ingeschreven staan. Maar grove schattingen geven aan dat het om enkele tienduizenden kerkverlaters per jaar gaat. Dat is vooral in de Rooms-Katholieke Kerk en de PKN te zien. In de reformatorische kerken speelt het minder, aldus Janse.
Addy de Jong schrijft mee aan de serie artikelen die het Reformatorisch Dagblad op 11 en 18 mei publiceert rond kerkverlating. Hij interviewde schrijfster Franca Treur -bekend van de roman “Dorsvloer vol confetti”- en haar voormalige predikant ds. P. van Ruitenburg. Wat hem trof aan het gesprek? „Dat ze ondanks hun verschillen samen over wezenlijke zaken, zoals de hemel, konden praten."
Volgens Addy is het belangrijk om oog te hebben voor mensen in de gemeente die dreigen af te haken. „Augustinus zei al: Sluit jongeren in je hart en houd van ze. Dat klinkt simpel, maar het gaat heel ver.”
Beluister de podcast hier: