De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een geliefd middel om een onderneming van bijvoorbeeld ouders op kinderen over te dragen. Op deze manier kan een bedrijf makkelijk worden voortgezet zonder dat er geld uit gehaald hoeft te worden om erf- of schenkbelasting te betalen.
Er geldt een aantal voorwaarden voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Allereerst moet het gaan om een lopende onderneming. Dat betekent dat er bedrijfsactiviteiten moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bakkerij. Een bedrijf met alleen maar verhuurde panden is geen lopende onderneming. Het dus niet mogelijk om vermogen in een bv te stoppen en die vervolgens via de BOR belastingvrij aan de kinderen over te dragen.
De overdrager moet bij schenking minstens vijf jaar eigenaar zijn geweest. Als het om overgang door overlijden gaat, mag dit niet korter zijn dan een jaar.
Als laatste een belangrijke voorwaarde. Na verkrijging van de onderneming moet deze nog minstens vijf jaar worden voortgezet door de verkrijger. Als de onderneming korter dan vijf jaar wordt voortgezet, dan komt de Belastingdienst alsnog om de hoek en moet er betaald worden. Dit geldt zelfs als het bedrijf binnen vijf jaar failliet zou gaan.
Als aan deze voorwaarden is voldaan, mogen twee verschillende faciliteiten gecombineerd worden toegepast. De eerste faciliteit betreft de welbekende vrijstelling. Als de waarde van het bedrijf (ondernemingsvermogen) lager is dan 1.325.253 euro, is de vrijstelling 100 procent. Over de waarde daarboven is de vrijstelling 83 procent. Over het bedrag dat overblijft, moet dan toch wel belasting worden betaald.
Uitstel
De volgende faciliteit is het uitstel van betaling van de belasting. Stel dat er, ondanks de vrijstellingen, toch nog belasting moet worden betaald, dan kan hiervoor uitstel worden aangevraagd en kan er maar liefst tien jaar worden gedaan over het betalen van de verschuldigde belasting.
Dat is in het kort de basis van de BOR. Hoelang deze regeling nog zal bestaan, is onzeker. Er komt namelijk steeds vaker kritiek op, bijvoorbeeld dat deze te ruim zou zijn en door partijen wordt gebruikt die de vrijstelling eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Begin dit jaar werd er in de media nog een artikel gepubliceerd over gebruik ervan door een grote Nederlandse bierbrouwer.
We zetten de belangrijkste plannen op een rijtje. Bedrijfseigenaren die op hoge leeftijd zijn en een beleggingsonderneming hebben, zetten deze soms om naar een normale onderneming, zodat de regeling van toepassing is. Het kabinet wil dit voorkomen en komt met maatregelen, bijvoorbeeld een verlengde bezitseis.
Ook de percentages worden aangepast. Het geheel vrijgestelde deel van de onderneming loopt op tot 1,5 miljoen euro, maar het percentage voor de vrijstelling daarboven gaat van 83 procent naar 70 procent.
De auteur is belastingadviseur bij Visser & Visser.