Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Protestants Kethel wil pioniersplek starten, en ander plaatselijk kerknieuws 

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat 100 jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
26 April 2024 20:42
De Dorpskerk in Grootschermer. beeld Wikimedia, Frank Winkelmann
De Dorpskerk in Grootschermer. beeld Wikimedia, Frank Winkelmann

Pioniersplek Schiedam

De protestantse gemeente Kethel wil samen met het Pioniersinitiatief Noorderlicht Schiedam een pioniersplek starten. De gemeente is daarom op zoek naar een missionair werker voor 0,8 fte, aldus de IZB (vereniging voor zending in Nederland) op haar website .

Kethel is een voormalig dorp dat deel uitmaakt van Schiedam.

Dorpskerk Grootschermer

De Dorpskerk van Grootschermer, in Noord-Holland, is deze maand na onderhoud heropend. Dat meldt TPAHG Architecten.

Als gevolg van een dalende grondwaterstand kwamen de houten palen van de fundering droog te staan. Er zijn nu nieuwe palen geslagen met inkassingen in de gevels.

De Dorpskerk dateert uit de zeventiende eeuw. Het rijksmonument is nu een cultureel centrum.

Kerk Surhuisterveen

De doopsgezinde kerk in Surhuisterveen heeft zijn houten toren weer terug. Dat meldt de doopsgezinde gemeente Surhuisterveen.

De toren was op meerdere plaatsen rot, zo bleek twee jaar geleden toen een schilder er kwam voor een onderhoudsbeurt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de toren van de kerk gehaald en weer opgeknapt. De totale kosten bedroegen ongeveer 100.000 euro. De kerkdiensten van de doopsgezinden konden tijdens het restauratieproces gewoon doorgaan.

De gemeente is rond 1600 ontstaan. De huidige kerk dateert van 1804.

Laatste dienst Tinte

Op zondag 26 mei wordt de laatste dienst gehouden in de gereformeerde kerk in Tinte (bij Brielle). Dat meldt gereformeerdekerken.info.

De gemeente werd op 4 oktober 1890 geïnstitueerd. Ze was ontstaan vanuit de Doleantie (1886). In 1892 sloot de gemeente zich aan bij de Gereformeerde Kerken in Nederland. In 1905 telde ze ongeveer honderd leden, in 1911 het dubbele aantal.

Tot 1908 werden de kerkdiensten gehouden in de School met de Bijbel in het dorp. De gemeente kreeg in dat jaar een eigen kerkgebouw. Vanaf 2005 noemde de gemeente zich protestantse gemeente Tinte.

De kerkenraad heeft besloten een gedenkboek uit te geven, ”Herinneringen aan de Protestantse kerk Tinte”,  met foto’s, interviews en verhalen.

Post 65 Utrecht

Utrecht is de eerste gemeente in Nederland die een complete serie jonge –”Post 65”– monumenten heeft aangewezen. Daarbij zijn drie gebedsgebouwen, aldus de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: de Oranjekapel, de HH Johannes en Bernarduskerk en het Stiltecentrum in Hoog Catharijne.

Nieuwe Kerk A’dam

Acht van de 141 zuilen van de Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn dringend aan herfundering toe. Dat schrijft De Nieuwe Kerk op haar website. Deze acht pilaren „dragen het hart van de kerk”.

Voor het restauratieproject is 2,7 miljoen euro nodig. De Nieuwe Kerk doet „een dringend beroep op (…) iedereen die De Nieuwe Kerk een warm hart toedraagt. Zodat dit iconische gebouw ook voor de komende generaties behouden blijft.”

De laatste grote restauratie van de kerk, die vooral nog wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte, werd net voor de inhuldiging van Prinses Beatrix in 1980 afgerond. Sindsdien wordt het monument naast het Paleis op de Dam permanent gemonitord.

Kerk Muntendam

De in 1841 gebouwde kerk in Muntendam is dinsdag overgegaan naar Stichting Oude Groninger Kerken. Dat heeft een woordvoerder van Groninger Kerken meegedeeld. De stichting heeft nu 102 kerken, 2 synagogen, 62 kerkhoven en 9 torens in bezit.

Het college van kerkrentmeesters van de protestantse gemeente Veendam (waartoe Muntendam behoort) heeft het gebouw voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan Groninger Kerken.

De buitenkant van het kerkgebouw is vrijwel onveranderd sinds de bouw in 1841. Het interieur is het resultaat van de restauratie en modernisering in 1963. Het is ruim en licht, met blank gelakte mahoniehouten banken. Het hout van de oude banken is verwerkt in de twee ambtsdragersbanken. In de moderne vloer van bakstenen en plavuizen zijn historische materialen gebruikt.

De laatste kerkdienst in de kerk van Muntendam werd gehouden op 5 juni 2022. Daarna werd de protestantse gemeente Muntendam samengevoegd met de protestantse gemeente Veendam.

Voor de kerk van Muntendam zoekt Groninger Kerken een plaatselijke commissie. Die zal aan de slag gaan met (het organiseren van) activiteiten in en om de kerk. Op deze manier wordt de kerk opengesteld voor een groter publiek.

De protestantse kerk in Muntendam. beeld Google Street View

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer