Een gereformeerd kerkverband in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland heeft per direct de zusterkerkrelatie met de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) beëindigd.
Dat maakte ds. Kurt Vetterli, predikant van de gemeente in het Zwitserse Basel, deze week bekend.
De Evangelisch-reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses (ERKWB) —met, naast de Bijbel, de Heidelbergse Catechismus en de Engelse Westminster Confessie als grondslag— is een kerkverband van 7 gemeenten en ongeveer 200 leden in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Er was sinds 2011 een zusterkerkrelatie met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), die vorig jaar samengingen met de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Door de relatie konden predikanten over en weer voorgaan en kerkleden bij elkaar het heilig avondmaal vieren.
Tegen de Schrift
De synode van de ERKWB besloot vorige week met een drievierdemeerderheid de relatie met de NGK per direct op te zeggen, omdat die vrouwelijke predikanten, ouderlingen en diakenen kennen. Dat is volgens de ERKWB „tegen de heilige Schrift”. Alleen „gekwalificeerde mannen” mogen in de kerkelijke ambten dienen.
De kerken in de Alpenlanden vinden het ook „on-Bijbels” dat de NGK mogelijk meer ruimte gaan geven aan relaties van mensen van hetzelfde geslacht, aldus ds. Vetterli. „Aan het avondmaal, of ze krijgen een zegen.”
De ERKWB waarschuwde de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt al in 2018. De GKV hadden de ambten het jaar daarvoor voor vrouwen opengesteld. Op de synode van de NGK werd in februari een brief voorgelezen, waarin de ERKWB haar bezorgdheid uitte over de koers van de Nederlandse kerk.
Steun
De Evangelisch-reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses werd jarenlang gesteund vanuit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. In twee Oostenrijkse gemeenten staan twee predikanten met een GKV-achtergrond: ds. P. Drost in Graz −nu predikant binnen de ERKWB− en ds. J.B. Wilmink in Neuhofen. Het verbreken van de zusterkerkrelatie heeft geen directe gevolgen voor hun positie. Ook de contacten tussen gemeenten binnen de NGK en de ERKWB kunnen blijven bestaan, aldus ds. Vetterli. Zijn eigen gemeente in Basel heeft banden met de gereformeerde gemeente in Bodegraven.
Vanuit Nederland wordt de ERKWB gesteund door Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (SSRO). Deze helpt de gemeenten in Oostenrijk sinds 1986 en die in Zwitserland sinds 2005. Zij betalen deels de predikantskosten.