Sinds de Australische bisschop Mar Mari Emmanuel vorige week maandag bij een terroristische aanval in Sydney werd neergestoken, gaan video’s van zijn preken viraal op sociale media zoals Facebook en YouTube.
Onder andere op Facebookpagina’s van christenen in het Midden-Oosten komt bisschop Emmanuel de laatste dagen veel langs, vertelt Jan Vreeken, bureaumanager van Stichting Ismaël. „Ik had nog nooit van die man gehoord, maar ineens zag ik allemaal berichten over hem voorbijkomen, op Facebook en op de WhatsAppstatus van contacten. Zijn boodschap vindt weerklank in allerlei groepen daar, of het nu koptische christenen zijn, Armeens-orthodoxen of protestanten.”
Opvallend is bovendien dat Emmanuel een rechtzinnige boodschap verkondigt, vindt Vreeken. „In een preek over de armen van geest spreekt hij over de Kananese vrouw, hoe zij bedelde om een kruimeltje. Zijn uitleg klinkt voluit reformatorisch. Ik heb tijdens mijn bezoeken in het Midden-Oosten niet eerder meegemaakt dat een orthodoxe priester zó volmondig het Woord uitdraagt. Ik vind het prachtig dat zijn preken nu door honderdduizenden mensen wereldwijd worden bekeken.”
„De Heere Jezus zei nooit: Ga op de straat vechten en wraak nemen” - Mar Mari Emmanuel, bisschop in Sydney
TikTok
Emmanuel was al vóór de aanval een bekende naam op social media. Hij staat bekend als de TikTokbisschop. Een video van vorig jaar, waarin de bisschop ferm stelling neemt tegen de profeet Mohammed, is mogelijk de aanleiding geweest voor de aanslag, meldden verschillende media na vorige week. Meteen na het incident zei de 16-jarige aanvaller namelijk in het Arabisch: „Als ze mijn profeet niet hadden beledigd, zou ik hier niet zijn gekomen. Als hij zich niet met mijn religie had bemoeid, zou ik hier niet zijn gekomen.”
In het fragment zei de bisschop onder andere: „Mohammed kwam 535 jaar na het Evangelie van Johannes. Johannes is een ooggetuige, mijn beste Mohammed, hij leefde drie jaar dagelijks met Hem. Moet ik dan geloven in iemand die Jezus nooit zag en met Hem leefde? Mohammed ligt dood in het graf, Jezus ging levend naar de hemel en komt terug als rechter.”
Enkele dagen na de aanslag verscheen er een audiofragment online, waarin Emmanuel zei dat het „goed met mij gaat” en waarin hij zijn aanvaller vergaf. „Ik vergeef degene die deze daad heeft begaan en ik zeg tegen hem: jij bent mijn zoon, ik hou van je en ik zal altijd voor je bidden.” Omdat er meteen na de aanslag rellen waren uitgebroken, riep de bisschop op tot kalmte: „Wij moeten Christus in ons leven weerspiegelen. De Heere Jezus zei nooit: ga op de straat vechten en wraak nemen, maar: bidden. Respecteer de wet van dit land.”
Discussie
De 53-jarige bisschop werd in 1970 als Robert Shlimon geboren in Irak in een christelijke familie. In de jaren tachtig vertrok het gezin naar Australië. In 2011 werd hij geordend tot bisschop in de Oude Kerk van het Oosten, een afscheiding van de Assyrische Kerk van het Oosten. In 2014 werd hij geschorst, waarna hij een onafhankelijke kerk begon: de ”Christ the Good Shepherd Church” in Sydney.
Uitspraken van bisschop Emmanuel roepen regelmatig discussie op. Zo uitte hij felle kritiek op het coronabeleid. Een lockdown van de stad Sydney noemde hij „massaslavernij”. De risico’s van het virus noemde hij „overdreven” en inenting was volgens hem onnodig. Ook uitte hij zich in krasse bewoordingen over de lhbti-beweging en was hij erg kritisch op paus Fransiscus, die onlangs een bepaalde zegen voor homostellen mogelijk maakte.