Mens & samenlevingDatingsites

Online daten als refosingle; waar begin je?

Online daten was nog nooit zo gemakkelijk – maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. In welke hoek van internet schuilt jouw ware liefde? En waar begin je als refosingle met zoeken?

Sarah van der Maas
19 April 2024 15:04Gewijzigd op 22 April 2024 07:29
beeld RD, Joanne van de Riet
beeld RD, Joanne van de Riet

Je hebt een leuke baan, een vaste vriendengroep, een hechte kerkelijke gemeente – maar nog altijd geen relatie. Sterker nog: het lijkt wel of het lastiger wordt om nieuwe mensen te ontmoeten. Terwijl de verzameling trouw- en geboortekaartjes op je schoorsteenmantel gestaag groeit, mijmer je steeds vaker over je eigen liefdesleven. Érgens moet die ware Jakob of Jakoba zich toch schuilhouden – maar waar?

De tijd dat huwelijken werden gesloten door middel van een contactadvertentie in de krant lijkt verleden tijd. Steeds meer reformatorische christenen zoeken én vinden de liefde van hun leven via de digitale weg. Wie googelt op ”christelijk daten”, krijgt tal van websites voorgeschoteld die zich presenteren als dé plek om gelijkgestemde vrijgezellen te ontmoeten. Maar hoe weet je welk datingmedium het beste bij jou past? En voor welke keuzes kom je te staan?

beeld RD, Joanne van de Riet

Christen of refo

Een van de eerste vragen die je je kunt stellen in je zoektocht naar een geschikte datingsite is: wat verwacht ik van mijn potentiële partner op geloofsgebied? Niet elke website die zich als christelijk definieert, legt namelijk evenveel nadruk op het geloofsaspect. Zo meldt Funky Fish, met meer dan 30.000 leden een van de grootste christelijke datingsites van Nederland, in een interview dat iedereen welkom is om zich aan te melden, ongeacht geloof of geaardheid. Hoewel de meeste leden bij een kerk horen, is de toevoeging christelijk hier dus geen garantie voor een gelovige vriend of vriendin.

Heel anders is dat op de website van SamenChristen, die evenals Funky Fish al meer dan twintig jaar actief is in de datingbranche. Direct bij aanmelding wordt duidelijk dat het geloof op deze website een serieuze rol speelt. Wie een account aanmaakt, moet naast het invullen van naam, leeftijd en woonplaats, ook antwoord geven op de vraag Wie de Heere Jezus voor jou persoonlijk is. Het antwoord komt zichtbaar op het profiel te staan. Op deze manier krijg je direct een inkijkje in iemands persoonlijke geloofsovertuiging.

Een andere vraag die je jezelf moet stellen, is die naar de kerkelijke achtergrond van je mogelijke wederhelft. Vind je het belangrijk dat je partner in spe bekend is met jouw eigen kerkverband? En sta je open voor contact met christenen uit het buitenland? En is onregelmatige kerkgang voor jou acceptabel?

Op vrijwel alle websites kun je op je profiel aangeven van welke kerk je lid bent en hoe vaak je een dienst bezoekt. Niet elke website biedt echter de mogelijkheid om op kerkverbanden te filteren. Kijk je graag over kerkmuren heen of wil je niemand bij voorbaat uitsluiten, dan is een website als Roots, waar zo’n kerkfilter ontbreekt, een prima optie. Zoek je daarentegen specifiek iemand die zevendedagsadventist is of lid is van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, dan ben je bij het uitgebreide zoeksysteem van SamenChristen aan het juiste adres.

Achter de schermen of in de etalage

De drempel om online die ene leuke kerel of dame aan te spreken, lijkt op het eerste gezicht een stuk lager dan in het echte leven. Toch kan de stap naar een datingprofiel nog steeds behoorlijk groot zijn. Hoeveel van jezelf en van anderen wil je (laten) zien? Het voelt een beetje ongemakkelijk om op een datingsite je buurmeisje van vroeger of je leraar geschiedenis voorbij te zien komen.

Een christelijk relatiebureau zoals Meetzz of Samen Verder kan de oplossing zijn. Als je je aanmeldt bij deze professionele matchmakers, belandt je profiel in een gesloten database, waar je vervolgens wordt gekoppeld aan iemand die aansluit bij jouw wensen. In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen om je profielschets, geanonimiseerd en zonder foto, op de website van het datingbureau te laten plaatsen. Zo weet je zeker dat jouw persoonlijke gegevens alleen terechtkomen bij mensen die serieus op zoek naar de liefde zijn en echt bij jou passen.

Een echte datingwebsite daarentegen is dé plek als je juist uitgebreid wilt grasduinen in profielfoto’s, hobby’s, droomdates en drinkgedrag van je medesingles. Dat wil overigens niet zeggen dat op zulke websites al je gegevens zomaar in de etalage liggen. Bij Roots kun je alleen profielen bekijken van mensen van het geslacht waar jij op valt. Vrijwel alle sites werken bovendien met betalende en niet-betalende accounts. Ben je bereid een bedrag van 10 tot 20 euro per maand neer te tellen, dan kun je precies zien hoe vaak en door wie jouw profiel wordt bekeken. Kijk je voorlopig liever vrijblijvend rond? Dan betaal je niets, maar blijft het de vraag of die ene leuke jongen je nu heeft opgemerkt of niet.

beeld RD, Joanne van de Riet

Plaatje of praatje

Christelijke datingsites trekken honderden, soms wel duizenden zoekende singles aan. Maar hoe vind je tussen die talloze profielen de man of vrouw van je dromen – en hoe zorg je ervoor dat je zelf de aandacht vangt?

De manier waarop je je online presenteert, verschilt van site tot site. Zo ligt bij Funky Fish de nadruk vooral op tekst. Naast een leuke profielfoto en een aantal basisgegevens over leeftijd, lengte en levensonderhoud vertel je kort wie je bent en wie je zoekt. Zo maak je direct kennis met iemands vlotte babbel, diepzinnige gedachtekronkels of unieke gevoel voor humor.

Vind je het lastig om jezelf te beschrijven? Dan is Roots een goed alternatief. Deze vrij recente en razendpopulaire datingsite gaat uit van het principe dat één beeld meer zegt dan duizend woorden. Een profiel op Roots bestaat dan ook vooral uit foto’s en filmpjes. Een zonnig Caraïbisch strand, je favoriete Bijbeltekst of een actiefoto van je brandweerteam laat in één oogopslag zien wie jij bent en waar je interesses liggen.

De website opzoeknaarjou.nl maakt vooral gebruik van voorgestelde vragen als ”Beschrijf je ideale avondje uit” of ”Kookt het liefst…” Makkelijk en snel, maar tegelijkertijd niet erg persoonlijk en soms nogal willekeurig, vooral wanneer het meerkeuzevragen betreft. Want wat als je je dol bent op Hollandse kost, terwijl je voor je favoriete gerecht slechts kunt kiezen uit een vijfgangendiner, pittige hapjes en de Italiaanse keuken?

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw persoonlijkheid en wensen optimaal uit de verf komen, is een relatiebureau zoals Samen Verder misschien wel de beste optie. Hier wordt jouw profiel namelijk opgesteld aan de hand van een uitgebreid gesprek bij jou thuis – „omdat ook jouw huis en de spullen die erin staan ons een indruk geven van wie jij bent”, zoals de website vermeldt.

beeld RD, Joanne van de Riet

Knipogen of koppelen

Je pasfoto is goedgekeurd, je profiel ziet er tiptop uit en je abonnementsgeld is betaald. Het is tijd voor de laatste én belangrijkste stap in het datingproces: contact leggen. Besluit je met een relatiebureau in zee te gaan, dan is nu het moment aangebroken om achterover te leunen. Het is aan het bureau om voor jou een geschikte match te vinden en jullie met elkaar in contact te brengen.

Op een datingsite ligt het initiatief helemaal bij jezelf. Wel is er in sommige gevallen sprake van een (computergestuurd) systeem dat geschikte profielen onder je aandacht brengt. Zo krijg je op Roots regelmatig een mailtje dat er een nieuwe match is gevonden –bijvoorbeeld omdat hij bij je in de buurt woont of hetzelfde opleidingsniveau heeft– en voorziet opzoeknaarjou.nl de profielen van een bepaald matchingspercentage dat aangeeft hoe goed ze aansluiten bij jouw wensen.

Zie je wel wat in Geurt uit Groningen of Lieke uit Leerbroek? Tijd om de stap te wagen en een berichtje te sturen. Op sommige websites, zoals Roots en Op Zoek Naar Jou, kun je alleen persoonlijke berichten sturen of bekijken als je betalend lid bent. Bij Funky Fish is er een limiet van één bericht per dag voor niet-betalende leden. Gelukkig bestaat er in veel gevallen ook een subtielere (gratis) manier om te laten merken dat de ander je interesse heeft. Op Roots is er de ”leuk profiel”-knop, op Funky Fish kun je een complimentje geven en bij SamenChristen kun je naar iemand knipogen of hem „lof geven”: een pluim over iemands profiel achterlaten. En nu maar hopen dat de ander de hint oppikt…

Kortom: of je nu simpelweg nieuwsgierig bent naar je vrijgezelle leeftijdsgenoten of serieus op zoek bent naar de allerbeste match – er is altijd wel een datingmedium dat bij jouw voorkeur aansluit. Het goede nieuws is bovendien dat je op alle genoemde websites (een tijdje) gratis kunt rondsnuffelen om te zien of het iets voor je is. En blijkt online daten toch niet jouw ding? Dan is er gelukkig altijd nog de contactadvertentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer