OM België start onderzoek naar Russische beïnvloeding Europees Parlement
Het federaal parket van België is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar beïnvloeding van Europarlementariërs door Rusland.
België, waar het Europees Parlement en andere Europese instellingen zetelen, is gewaarschuwd door Tsjechië. Dat land maakte twee weken geleden bekend het netwerk Voice of Europe te hebben opgerold dat Europese politici betaalde voor het verspreiden van Russische propaganda. Die betalingen zijn in België niet vastgesteld, zegt De Croo. „Maar de beïnvloeding wel.”
De premier wil niet zeggen om hoeveel Europarlementariërs het gaat, wie het zijn en waar ze vandaan komen. Persdienst Politico meldde donderdag echter dat zestien Europarlementariërs met Voice of Europe hebben gesproken – onder wie de Nederlandse Europarlementariër Marcel de Graaff van Forum voor Democratie.
Inmengingsnetwerk
Rusland is er volgens De Croo op uit om bij de Europese verkiezingen in juni meer pro-Russische Europarlementariërs verkozen te krijgen en in het Europees Parlement de Russische kijk op de wereld krachtiger te laten klinken. Het „inmengingsnetwerk” dat ze daarvoor gebruiken, zou actief zijn in meerdere Europese landen, België inbegrepen.
Het Belgische strafrechtelijk onderzoek startte woensdag. Daarnaast heeft België met spoed overleg gevraagd van Eurojust, dat de samenwerking tussen Europese justitiediensten coördineert. Het Europees Openbaar Ministerie en de fraudebestrijdingsdienst OLAF moeten ook in stelling kunnen worden gebracht tegen „deze Russische dreiging”, vindt De Croo.
De Croo snijdt de kwestie volgende week aan op de EU-top in Brussel. „Vrije en veilige verkiezingen moeten worden gewaarborgd.”
Naar aanleiding van het nieuws over het Russische desinformatieplatform Voice of Europe dat in Tsjechië is opgerold, debatteerde het Europees Parlement afgelopen woensdag over buitenlandse inmenging. Ook tekenden alle Europese politieke families afgelopen week voor nieuwe gedragsregels, waarin ze afspreken desinformatie tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen tegen te gaan.
Desinformatie
Ook de Europese Commissie moet actie ondernemen tegen de verspreiding van onlinedesinformatie in aanloop naar de de Europese verkiezingen, schreven de Nederlandse Europarlementariërs Kim van Sparrentak (GroenLinks) en Paul Tang (PvdA) vrijdag in een brief aan het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Een groep groene, sociaaldemocratische, christendemocratische en liberale Europarlementsleden steunt de oproep.
Van Sparrentak en Tang roepen de Commissie op aanbevelingsalgoritmen bij grote socialemediaplatforms tot stoppen te dwingen. Door deze algoritmen krijgt iedere gebruiker een persoonlijk aanbod te zien. „Rusland probeert op de meest bizarre manieren onze publieke debatten te beïnvloeden en gebruikt de algoritmen van sociale media tegen ons.” Met deze „hybride informatieoorlog” probeert Rusland „de Europese democratie te ondermijnen”, zegt Van Sparrentak.