Kerk & religieVrije Universiteit Amsterdam
Petitie moet fusie VU-faculteiten voorkomen: ”Stop de vusie!” 

Studenten van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam zijn een petitie gestart tegen de mogelijke fusie van de drie faculteiten religie en theologie, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. „Er is een duidelijk gebrek aan draagvlak.”

12 April 2024 16:57
Campus van de Vrije Universiteit Amsterdam. beeld RD, Henk Visscher
Campus van de Vrije Universiteit Amsterdam. beeld RD, Henk Visscher

”Stop de vusie!” heet de petitie , die inmiddels door 129 studenten, docenten en andere betrokkenen bij de Vrije Universiteit is ondertekend. „We zijn bang dat de fusie er doorheen wordt gedrukt, zonder dat alle stemmen zijn gehoord”, zegt initiatiefnemer Marlon Uljee (23) van de Vrijmoedige StudentenPartij , opgericht „vanwege de signalen van studenten en docenten die niet meer in vrijheid konden deelnemen aan de academische omgeving, omdat zij een andere mening hadden”. De partij maakt zich in de studentenraadsverkiezingen, volgende week, sterk voor het behoud van de drie faculteiten, die in totaal meer dan 5500 studenten tellen.

Marlon Uljee. beeld VSP

Het besluit om de afzonderlijke faculteiten op te doeken, staat al vast, denkt Uljee, student psychologie aan de VU. Hij hekelt de „hypocrisie” van de besturen. „De universiteit wil diversiteit, maar door het samenvoegen van drie faculteiten verdwijnt die juist. De faculteit religie en theologie biedt nu nog enig tegenwicht aan het seculiere, progressieve, linkse geluid dat veel op de universiteit klinkt. Door een fusie zal de aandacht voor het christelijke fundament van de VU afnemen. Theologie, als onderdeel van een grotere faculteit, verwatert. Bij andere universiteiten is dat ook zo gegaan.”

Of het college van bestuur onder de indruk zal zijn van de 129 handtekeningen, durft Uljee niet te zeggen. „Het verleden laat zien dat dat bestuur doet waar het zin in heeft, en daarmee wegkomt. Of deze handtekeningen het verschil gaan maken, weet ik dus niet. Maar ze laten wel zien dat er op de universiteit grote bezwaren leven tegen de fusie. Het college van bestuur heeft zeker iets uit te leggen.”

Uljee verwacht meer dan 300 handtekeningen op te halen. De petitie zal later deze maand aan het college worden overhandigd.

„Theologie, als onderdeel van een grotere faculteit, verwatert” - Marlon Uljee, initiatiefnemer petitie

Weerbaar

De Vrije Universiteit is op de hoogte van de petitie tegen de samenwerking van de drie faculteiten, zegt een woordvoerder. „We willen benadrukken dat we de zorgen die bij medewerkers en studenten leven uiterst serieus nemen.”

Het college van bestuur en de decanen hebben deze week de medewerkers bijgepraat over de uitkomst van de „verkenning” rond een intensievere samenwerking tussen de faculteiten. De verkenners adviseren het college om de afdelingen van de huidige faculteiten onder te brengen in drie ”schools” onder één nieuw faculteitsbestuur. De voordelen daarvan, aldus de universiteit, zijn „een efficiëntere bedrijfsvoering, met maximale ruimte voor eigen identiteit en zichtbaarheid.”

Het advies om te fuseren, heeft volgens de VU-woordvoerder geen invloed op de onderwijsprogramma’s die worden aangeboden. „Door een efficiëntere bedrijfsvoering zal de nieuw te vormen faculteit daarentegen financieel weerbaarder zijn en worden er op deze manier ook nieuwe kansen geboden voor samenwerking.”

Een projectgroep gaat nu, samen met medewerkers en studenten van de drie betrokken faculteiten, onderzoeken hoe het plan in de praktijk ingevuld kan worden. „Er is nog geen definitief besluit genomen”, benadrukt de VU. „Voordat dit gebeurt, zullen de plannen eerst voor advies worden voorgelegd aan de ondernemingsraad.”

Ondergang

De mogelijk samenwerking binnen een nieuwe faculteit heeft ook gevolgen voor het Hersteld Hervormd Seminarium (HHS), gevestigd aan de faculteit religie en theologie van de VU. Rector prof. dr. W. van Vlastuin vindt het „geen geschikte vorm” om theologie een afdeling binnen een grote faculteit te laten zijn. „Namens het HHS heb ik heel erg duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling is. Theologie vraagt om een stabiele en stevige structuur met een eigen beleid, een eigen budget en een eigen bestuur. Het kan niet zo zijn dat theologie een afdeling van geesteswetenschappen wordt of zo. We hebben in Utrecht en Leiden gezien dat dit de ondergang van de theologie betekent.”

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) bezint zich op mogelijkheden om samen te werken met andere seminaria of predikantsopleidingen, „mochten toekomstige ontwikkelingen aan de VU daartoe aanleiding geven”.

De commissie opleiding en vorming van de HHK gaf vorige maand op de generale synode van het kerkverband een toelichting op de notitie ”Verkenning toekomst HHS”. De samenwerking met de VU verloopt „op dit moment naar tevredenheid”. De commissie merkte wel op dat „situaties zomaar anders kunnen worden en dat het dan te laat is”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer