De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) bezint zich op mogelijkheden om samen te werken met andere seminaria of predikantsopleidingen, „mochten toekomstige ontwikkelingen aan de VU daartoe aanleiding geven”.
Tijdens de vergadering van de generale synode van de HHK, die vrijdag in beslotenheid in Lunteren bijeenkwam, gaf de commissie opleiding en vorming een toelichting op de notitie ”Verkenning toekomst HHS” (Hersteld Hervormd Seminarium).
De commissie gaf aan dat de samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam „op dit moment naar tevredenheid verloopt”. Op aandringen van de commissie is recent nog een „substantiële uitbreiding van het aantal college-uren voor de Bijbelvakken” gerealiseerd. „De commissie merkte wel op dat situaties zomaar anders kunnen worden en dat het dan te laat is”, aldus een persbericht dat scriba ds. D.J. Diepenbroek (Putten) maandag naar buiten bracht.
De commissie gaf aan dat de verkenning gedaan is „binnen het raamwerk van de wens om de studenten onderwijs te laten krijgen in een academische context waarin de confrontatie met het moderne en seculiere denken niet volledig vermeden wordt en er genoeg ruimte is voor de positie en de eigenheid van het HHS”.
De synode stemde in met de wijziging van een ordinantie in tweede lezing over de benoeming van docenten voor onbepaalde tijd die geen lid zijn van de HHK. Zonder deze wijziging konden zij slechts als gastdocent voor bepaalde tijd –maximaal drie keer een jaarcontract– aangesteld worden.
In de ordinantiewijziging is verder bepaald dat „met het oog op het hervormde karakter van de predikantenopleiding ten minste driekwart van het totaal aantal docenten kerkelijke vakken lid van de Hersteld Hervormde Kerk moet zijn”.
Contact CGK
De commissie interkerkelijke contacten presenteerde het visiedocument ”Vanwaar en waarheen? De identiteit van de Hersteld Hervormde Kerk in relatie tot andere kerken”. Het document gaat in op de historische en theologische identiteit van de HHK en „het beleid vanuit de identiteit”. De commissie gaf, aldus het persverslag, aan dat de behoefte aan „verdere doordenking van de ecclesiologische identiteit” ontstond in de ontmoetingen met vertegenwoordigers van andere kerkelijke denominaties.
Deze ontmoetingen „noopten tot nadere bezinning op de eigen identiteit om te weten in welke kaders er met vertegenwoordigers van andere denominaties gesproken wordt”. De doordenking van het beleid vanuit de identiteit van de HHK, zoals verwoord in het derde deel van het visiedocument, zal op een komende synodevergadering worden vervolgd.
In januari ontmoetten de moderamenleden van de synode van HHK en de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) elkaar voor het eerst. Deze ontmoeting komt in het persverslag niet concreet aan de orde.
Ds. A.C. Uitslag sprak vrijdag als deputaat eenheid namens de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) de synode van de HHK toe. De Urker predikant gaf aan dat er „geestelijke herkenning” is. „De contacten zijn goed, maar tegelijk bekruipt het gevoel dat ze niet meer en intenser worden. Er is een bepaalde vorm van herkenning en samenwerking, maar een verdere stip aan de horizon ontbreekt”, aldus ds. Uitslag, die aangaf dat de „precaire situatie” in zijn eigen kerkverband „daar zeker een rol in speelt”. Hij vroeg de vergadering om de CGK „te gedenken in de gebeden”.
De synodevergadering werd geopend door ds. R.W. Mulder (Montfoort). Hij sprak een korte overdenking uit naar aanleiding van Lukas 22:24-30. Daarna werden de zes leden van het breed moderamen herkozen.