Buitenland
Talibanleider hekelt Westen in zeldzame toespraak

De hoogste leider van de Afghaanse Taliban heeft in een zeldzame toespraak kritiek geuit op het Westen. Hibatullah Akhundzada zegt dat de Amerikanen en hun bondgenoten drie jaar na hun terugtrekking nog altijd aanvallen uitvoeren op Afghanistan met „propaganda” en „kwaadaardige strategieën”.

Akhundzada is slechts een handvol keren in het openbaar verschenen sinds hij in 2016 aan de leiding kwam in de Taliban. Het is ook verboden foto’s van hem te maken, dus er is maar een foto van hem bekend. De afgelopen drie jaar regeert hij per decreet over Afghanistan.

Ter ere van het islamitische Suikerfeest of Ied-al-Fitr, bracht de Talibanregering een geluidsopname van 35 minuten naar buiten met een toespraak van Akhundzada, waarin hij het Westen aanviel. „Ze willen jullie verdelen”, zei hij tegen het volk. „Laat deze ongelovigen jullie niet misleiden. Blijf op jullie hoede voor hen, want ze zullen jullie voor de gek houden.”

Het Westen bekritiseert de Taliban omdat ze de rechten van met name vrouwen en meisjes sterk hebben ingeperkt. De Verenigde Naties spreken van „genderapartheid”. Akhundzada verwerpt die kritiek door te zeggen dat hij vasthoudt aan de „islamitische wet”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer