De cao-lonen in Nederland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8 procent gestegen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
Daarmee was de stijging iets minder sterk dan in het laatste kwartaal van 2023, toen de lonen met 6,9 procent het hardst stegen in veertig jaar tijd. Bovendien is het voor het eerst sinds 2021 dat het statistiekbureau de cao-loonstijging ziet afnemen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Het CBS onderzocht de ontwikkeling van cao-lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen. De bedrijfstak met de grootste loonstijging was de verhuur en handel van onroerend goed, waaronder de cao voor woningcorporaties valt. Werknemers in deze tak verdienden in de eerste maanden van dit jaar 12,4 procent meer dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 was de cao-loonstijging met 2,5 procent in deze branche nog het laagst.
Onderwijs
Een andere branche waar de cao-lonen relatief sterk stegen is het onderwijs. Daar was sprake van een stijging van 10,2 procent. Ook in de horeca kon er een stijging worden genoteerd: werknemers in deze sector zagen hun loon met 10,1 procent omhooggaan. De kleinste loongroei zag het CBS terug in de financiële dienstverlening (plus 4,2 procent).
Werkgeversvereniging AWVN merkte in februari al op dat de loonstijgingen in nieuwe cao’s minder hoog uitvielen. Vorig jaar gingen de verhogingen die vakbonden en werkgevers afspraken maandenlang steeds verder omhoog. Maar inmiddels is het tij gekeerd en is er volgens de werkgeversclub sprake van een dalende trend. De AWVN sloot echter niet uit dat de loonstijging in nieuwe cao’s de komende maanden kan aantrekken, al zou dit dan om een tijdelijke opleving gaan.
De reële cao-loonontwikkeling bedroeg het vorige kwartaal 4,3 procent. Die wordt berekend door het cao-loon te corrigeren voor inflatie. Bij het bepalen van de reële loonstijging maakt het CBS gebruik van de ontwikkeling van de consumentenprijzen, die is berekend met de daadwerkelijke betaalde energieprijzen.
Aanjagen
De ontwikkeling van lonen speelt een steeds grotere rol bij de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB), zei ECB-president Christine Lagarde onlangs tijdens een toespraak in het Europees Parlement. Zo kan een sterke loongroei de inflatie aanjagen, omdat mensen meer te besteden hebben. De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, ook beleidsbepaler bij de ECB, stelde in januari nog dat een renteverlaging pas kan als de lonen minder hard stijgen.