live
BinnenlandLIVEBLOG GIJZELING EDE
Gijzeling Ede voorbij, geen explosieven gevonden

De gijzeling in een café in Ede is afgelopen, laat een woordvoerder van de burgemeester van Ede weten aan een verslaggever van het ANP. Er was sprake van vier gegijzelden, aldus de woordvoerder. Even voor 12.30 uur werd een persoon opgepakt en geboeid afgevoerd.

Webredactie

Advertentie

Verdachte is 28-jarige uit Ede
ANP

De verdachte die is opgepakt voor de gijzeling in een café in Ede is een 28-jarige inwoner van deze Gelderse plaats. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Geen explosieven
Webredactie

Treinen tussen Barneveld Zuid en Ede-Wageningen rijden weer
ANP

Tussen Barneveld Zuid en Ede-Wageningen rijden weer treinen, meldt vervoerder Keolis.

Sterkte en compimenten
Webredactie

Dankwoord Rutte
Webredactie

Nog politieafzettingen in centrum Ede
ANP

Een deel van het centrum van Ede blijft zaterdagmiddag voorlopig afgezet, melden politie en gemeente.

Ook de ongeveer driehonderd geëvacueerde bewoners kunnen nog niet naar huis. Dat heeft te maken met het politieonderzoek dat nog gaande is. Het gaat onder meer om woningen aan de Nieuwe Stationsstraat, waar het getroffen café Petticoat gevestigd is, het Maandereind en het Museumplein.

Verdachte gijzeling Ede eerder veroordeeld voor bedreiging
ANP

De verdachte die is opgepakt voor de gijzeling in een café in Ede is een bekende van justitie. Dat zei Marthyne Kunst in de persconferentie. De vermoedelijke gijzelnemer is eerder veroordeeld voor bedreiging.

Over het motief voor de gijzeling is nog niets bekend. De politie houdt momenteel geen rekening met een terroristisch motief, zei Anne Jan Oosterheert van de politie Oost-Nederland tijdens de persconferentie.

Verdachte gijzeling Ede had messen bij zich, tas wordt onderzocht
ANP

De persoon die wordt verdacht van het gijzelen van vier mensen in een café in Ede had enkele messen bij zich. De verdachte heeft die wapens ook laten zien aan de gijzelaars. Dat zei Marthyne Kunst, hoofdofficier van justitie bij het OM in Oost-Nederland, in een persconferentie over de gijzeling in de Gelderse plaats.

De eerste melding van een mogelijke gijzeling kwam om 05.15 uur bij de politie binnen. Volgens de politie was er melding van mogelijke explosieven. De gijzelnemer had een rugzak bij zich, die momenteel wordt onderzocht.

Nog politieafzettingen in centrum Ede
ANP

Een deel van het centrum van Ede blijft door de politie afgezet, meldt de gemeente. Ook een ANP-verslaggever ziet dat de politieafzetting in de Gelderse stad intact blijft. Het gaat onder meer om de Nieuwe Stationsstraat waar café Petticoat gevestigd is, Maandereind en het Museumplein.

De politie liet even na 13.00 uur weten dat hoewel de gijzeling voorbij is, de politieoperatie nog bezig is.

Voor ondernemers is de gijzeling zaterdag „een ramp”, liet de voorzitter van de lokale ondernemersvereniging weten. Meer dan honderd winkels en horecazaken moesten de deuren zaterdagochtend gesloten houden.

Organisatie feest in café Ede geschokt door gijzeling
ANP

De organisatie van het feest dat afgelopen nacht in café Petticoat in Ede plaatsvond, zegt geschokt te zijn door de gebeurtenissen in de Gelderse plaats. In het café was zaterdagochtend urenlang een gijzeling gaande. Onduidelijk is hoe laat die precies begon.

De organisatie zegt dat het feest „conform planning rond 04.00 uur” was afgelopen en dat het publiek de feestlocatie daarna heeft verlaten. „Ons team heeft de locatie kort daarna, omstreeks 04.15 uur verlaten”.

De politie meldde zaterdagochtend dat meerdere mensen in het café werden vastgehouden. Rond 12.30 uur was de gijzeling voorbij, een persoon werd toen opgepakt en geboeid afgevoerd. Er was sprake van vier gegijzelden. De eerste drie gegijzelden die werden vrijgelaten, droegen bedrijfskleding van café Petticoat.

Gijzeling café Ede voorbij, was sprake van 4 gegijzelden
ANP

De gijzeling in een café in Ede is afgelopen, laat een woordvoerder van de burgemeester van Ede weten aan een verslaggever van het ANP. Er was sprake van vier gegijzelden, aldus de woordvoerder. Even voor 12.30 uur werd een persoon opgepakt en geboeid afgevoerd.

Persoon met bivakmuts geboeid buiten café Ede
ANP
ANP-494826748.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Een persoon met een bivakmuts heeft het café Petticoat in Ede even voor 12.30 uur verlaten met de handen omhoog. De politie heeft de persoon buiten het café geboeid. Kort daarvoor kwam een ander het café uit.

De geboeide persoon is door de politie geblinddoekt en in een auto geplaatst. Deze auto van de Dienst Speciale Interventies (DSI) is weggereden.

Persoon verlaat café gijzeling Ede
ANP

Een persoon heeft het café Petticoat in Ede waar zaterdag een gijzeling plaatsvindt verlaten, meldt een ANP-verslaggever. De persoon droeg een oranje jas en hield de handen omhoog.

Vrijgelaten gegijzelden droegen bedrijfskleding café
ANP

De drie jongeren die zaterdagochtend werden vrijgelaten tijdens de gijzeling van café Petticoat in het centrum van Ede, droegen bedrijfskleding van de zaak. Dat is te zien op beelden van lokale media.

De gegijzelden verlieten het café met hun handen op hun hoofd en oogden zichtbaar geëmotioneerd. De gijzeling is nog altijd gaande, onduidelijk is hoeveel mensen er nog worden vastgehouden.

Geen treinen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen om politie-inzet
ANP

Er rijden zaterdag geen treinen tussen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen door de gijzeling die gaande is in Ede. De NS verwacht dat de situatie duurt tot „ten minste 16.30 uur”. Er worden stopbussen ingezet, maar die stoppen niet in het centrum van Ede.

Het treinverkeer op de route wordt niet door de NS verzorgd, maar door Keolis, zegt een NS-woordvoerder. Een woordvoerder van Keolis was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Burgemeester Ede over gijzeling: vreselijke situatie
ANP

De burgemeester van Ede, René Verhulst, noemt de gijzeling in de Gelderse plaats een vreselijke situatie, die na het vrijlaten van drie gegijzelden nog steeds voortduurt. „Mijn zorg en gedachten gaan uit naar hen en hun naasten. Ik hoop dat de situatie nu snel en veilig opgelost wordt.”

Drie gegijzelden vrijgelaten uit café Ede
ANP
ANP-494825970.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Drie gegijzelden zijn zaterdagochtend vrijgelaten uit het café in het centrum van Ede, meldt de politie Oost-Nederland even voor 11.30 uur. De situatie is hiermee nog niet voorbij, maar hoeveel mensen zich nog in het café bevinden is onduidelijk.

Op beelden van onder meer de NOS is te zien hoe de drie personen met de handen omhoog en onder begeleiding van agenten buiten het café lopen. De video is gemaakt vanuit een appartement. „Wij zien die beelden ook”, zei een politiewoordvoerder daar eerder over.

Nieuws over gijzeling Ede snel de wereld over
ANP

De gijzelingssituatie in het Nederlandse Ede krijgt ook in buitenlandse media veel aandacht. De laatste ontwikkelingen worden gevolgd van Singapore (The Straits Times) tot Saudi-Arabië (Al Arabiya) en de Verenigde Staten (The Washington Post).

Veel internationale media baseren zich op informatie die wordt aangeleverd door persbureaus als Reuters en Associated Press. In België houdt de krant Het Laatste Nieuws de lezers in een liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook belangrijke media als de VRT besteden daar aandacht aan de gijzeling.

Dat geldt ook voor media in andere omliggende landen. In Duitsland schrijft Bild over „dramatische momenten” in het paasweekend. De krant publiceerde online foto’s van zwaarbewapende politiemensen. In het Verenigd Koninkrijk besteden onder meer de The Telegraph en Metro aandacht aan het ‘major incident’ in Ede.

Geen terroristisch motief Ede, aantal gijzelnemers onbekend
ANP
ANP-494822697.jpg
beeld ANP, Persbureau Heitink

Bij de gijzeling in Ede is geen sprake van een terroristisch motief, meldt de politie Oost-Nederland. Er worden meerdere mensen vastgehouden in een café in het centrum van de stad. Om hoeveel gijzelnemers het gaat, kan een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Een ANP-fotograaf in Ede meldt dat zowel de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), Dienst Speciale Interventies (DSI) als de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig zijn. Volgens de fotograaf is een „gigantisch gedeelte” van het centrum afgezet.

Incident in centrum Ede is gijzeling van meerdere personen
ANP

In het centrum van Ede is een gijzeling gaande, bevestigt een woordvoerder van de gemeente na een bericht van de NOS. De gijzeling betreft meerdere personen, meldt de politie. Waar de gijzeling plaatsvindt en om hoeveel mensen het exact gaat, kan de woordvoerder niet zeggen, evenmin of er explosieven zijn. Eerder ontruimde de politie 150 woningen in het centrum vanwege een „incident”.

De politie meldt dat het gaat om meerdere personen die zijn gegijzeld. Er gaan geluiden op dat de gijzeling plaatsvindt in café Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat, maar dat is niet bevestigd. Eerder hield een politiewoordvoerder het op „een persoon die een gevaar is voor zichzelf en de omgeving”.

De politie heeft meerdere afzettingen geplaatst en is met verschillende gespecialiseerde diensten aanwezig in het centrum van de Gelderse gemeente. Er is veel politie rond het Museumplein.

De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis aan de Bergstraat.

Gijzelaar in Café Petticoat
Webredactie

Het AD meldt dat er een verwarde man om half 5 deze morgen naar binnen zou gegaan zijn bij Café Petticoat en dat hij daar vier mensen zou gijzelen onder bedreiging van explosieven of wapens. De politie wil dat niet bevestigen.

150 woningen in Ede ontruimd om incident in centrum
ANP
ANP-494820221.jpg
beeld ANP, Persbureau Heitink

De politie heeft ongeveer 150 woningen ontruimd om een incident in het centrum van Ede. De bewoners worden elders opgevangen, meldt de politie.

Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Mogelijk gaat het om een persoon die een gevaar is voor zichzelf en de omgeving, zei een woordvoerder van de politie eerder zaterdag. Of de persoon bewapend is of niet is onduidelijk, maar de situatie is „in ieder geval ernstig”, aldus de woordvoerder.

De Gelderlander meldt op basis van bronnen dat er mogelijk sprake is van een gijzeling in een café onder bedreiging van wapens en/of explosieven. Het zou gaan om café Petticoat aan de Nieuw Stationsstraat. Maar de politie heeft dat niet bevestigd.

De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis aan de Bergstraat, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Voor hen is koffie en thee geregeld.

De politie heeft meerdere afzettingen geplaatst en is met verschillende gespecialiseerde diensten aanwezig in het centrum van de Gelderse gemeente. Volgens De Gelderlander is er vooral veel politie rond het Museumplein. Die krant meldt ook dat de Dienst Speciale Interventies (DSI) ter plaatse is. Volgens Omroep Gelderland is ook de ME aanwezig.

Geen treinverkeer Barneveld Zuid en Ede-Wageningen om politie-inzet
ANP

Er rijden zaterdagochtend geen treinen tussen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen wegens „inzet door de politie”, meldt de NS. In de Gelderse plaats werden eerder in de ochtend 150 woningen ontruimd om een incident in het centrum.

De NS verwacht dat er tot ongeveer 11.30 uur geen treinen rijden. Er worden stopbussen ingezet, maar die stoppen niet in het centrum van Ede.

Het treinverkeer op de route wordt niet door de NS verzorgd, maar door Keolis, zegt een NS-woordvoerder.

Politie: blijf weg uit centrum van Ede
ANP
40979.jpeg
beeld ANP, Persbureau Heitink

De politie roept mensen zaterdagochtend op om weg te blijven uit het centrum van Ede vanwege een incident. „Blijf binnen en kom niet kijken”, schrijft de politie op X. Mogelijk gaat het om een persoon die een gevaar is voor zichzelf en de omgeving, aldus een woordvoerder van de politie. Of de persoon bewapend is of niet is onduidelijk, maar de situatie is „in ieder geval ernstig”, aldus de woordvoerder.

De politie heeft meerdere afzettingen geplaatst en is met verschillende gespecialiseerde diensten aanwezig in het centrum van de Gelderse gemeente. Volgens De Gelderlander is er vooral veel politie rond het Museumplein. Die krant meldt ook dat de Dienst Speciale Interventies (DSI) ter plaatse is. Volgens Omroep Gelderland is ook de ME ter plekke.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer